Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Rinko Golubović obilježio 50 godina karijere

19. 11. 2019 - 19:27
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

„U posljednje vrijeme smo bombardovani medijima. Za razliku od prije, kada je bila samo jedna, sada ima mnogo radio stanica. Neki dan sam čuo vijesti koje je interpretirala voditeljica čijem se glasu ne može vjerovati. To se ranije nije moglo dogoditi.“- govori Almir Čehajić Batko u Udri Muški, pozdravljajući velikog novinara i interpretatora Rinka Golubovića.

Golubović: „Prije je bio samo jedan medij i mnogo više kontrole. Ja sam za standardizaciju, ali protiv sam cenzure. Danas sve prolazi. No, sada publika može da bira koga će slušati i gledati. 
Nego, čuo sam za osmi padež koji se zove koruptiv. Odgovara na pitanja: Kome i koliko? Kad bismo ga ukinuli, smatram da bismo profunkcionisali kao društvo.“

Batko: „Šta znači tadašnja medijska odgovornost, u odnosu na današnje odgovornosti?

„Ja sam bio zadužen da u BiH objavim Titovu smrt. Odradio sam to profosenilo, jer da bih tu vijest saopštio, spremao sam se tri mjeseca. Znali smo da je predsjednik u lošem zdravstevnom stanju. 
Najteži  i nastresniji zadatak koji sam imao u radijsko-televizijskoj karijeri je bio kada su me poslali u rudnik, nakon nesreće i kada sam čitao imena stradalih. 
Kroz svoj edukativni angažman, učio sam mlade da ne čitaju, nego da govore ljudima, da iza kamera zamisle nekoga koga treba ubijediti da je istina to što govorite. 
Hamza Bakšić je mladima govorio da stritkno slijede ono što im je rekao urednik, osim ako vas novionarski instinkt ne navede na drugu stranu. To pravilo im i ja ponavljam.
Moje generacije su učene da nas ništa ne smije iznenaditi. Jednom prilikom, reflektor mi je eksplodirao iznad glave, a ja sam nastavio da čitam vijesti.
U posljednje vrijeme, zamislite političari su došli sebi i spoznali da ih neko nešto treba naučiti, pa radim edukacije i sa njima.
Ako bih ja trebao da izdvojim nešto najviše što sam naučio u životu i poslu, to je ono kako su me u kući vaspitali da volim zavičaj, da ne mrzim ljude i da se obrazujem.
Tako me sada ljudi pamte ne po glasu, ne po pameti.“- kroz smijeh govori Rinko Golubović.

Sinoć je  u Clubu 1, održan prigodan program povodom obilježavanja 50 godina od Rinkovog zaposlenja na Radiju Sarajevo, 1969. godine. Uz muziku, film i nikad objavljeni materijal RAI – a iz 1993. godine „Miss opkoljenog Sarajeva“.
 

 Zadnje dodane

Preporučujemo