Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Žarko Papić: Biti optimista u BiH skoro pa je bezobrazno

18. 11. 2019 - 15:21
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Više od godinu je prošlo kako su u Bosni i Hercegovini održani opći izbori, a vlasti na državnom nivou još nema.  Sa stanovišta građana Bosne i Hercegovine i napretka ove zemlje, neformiranje vlasti u BiH više od godinu dana nakon izbora može se ocijeniti kao katastrofa, kazao je za “Dnevni avaz” Žarko Papić, politički analitičar. 

Sve stalo

Ističe da ovdje nije više riječ o usporavanju puta prema EU, već da se, jednostavno, stalo. 

- Realna je situacija ta da nemamo funkcionalnu vlast na nivou države, dobrim dijelom i u FBiH, a da jedino imamo u entitetu RS. To institucionalno destabilizira BiH, odavno sam govorio da će ova situacija u RS dovesti do jačanja separatističkih tendencija, što se i dešava. Svaki potez koji je napravljen u posljednjih godinu dana mora voditi računa o tome kakva je posljedica po stabilnost BiH, a da ne govorimo o međunarodnom ugledu. Situacija je veoma loša - kaže Papić.

Napominje da vlada opće mišljenje da ovakva situacija najviše odgovara upravo liderima koji se i dogovaraju.

- Svi su u strahu od reakcija u oba entiteta i sve tri nacije, u strahu od opozicije, javnog mnijenja, tako da je sužen prostor za bilo kakav kompromis. S druge strane, također smatram da svima njima odgovara postojeće stanje. Ništa se bitno nije promijenilo. RS je u situaciji u kojoj je bila i prije izbora, SNSD je u svojoj koaliciji u autoritativnoj vlasti. Vijeće ministara ostaje u situaciji u kojoj je bilo u prethodne četiri godine, kao i u FBiH. Bojim se, zaista, da njima ovo odgovara - upozorava naš sagovornik.

Svima odgovara

O formiranju vlasti do kraja godine i ne pomišlja, jer, kako kaže, biti optimista u BiH skoro pa je bezobrazno. 

- Nisam u situaciji da tu procjenu dajem, ali bojim se da nije realno da se vlast formira do kraja godine - naglašava Papić

Makronove izjave nisu lapsusi

Osvrćući se na izjavu Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da je “BiH tempirana bomba”, kaže da su njegove informacije netačne i da je i francuskom predsjedniku to jasno.

- Nama nedostaje ozbiljnija geostrateška procjena. Mislim da Makronova pozicija kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i o ovoj nevjerovatno bezobraznoj kvalifikaciji o BiH, nisu lapsusi. Njegovo objašnjenje neprihvatanja početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije baš uvjerljivo, jer oni pokušavaju da reformišu pristupanje EU sedam ili osam godina. Bojim se da je na pomolu potpuno drugi geostrateški raspored, a to je da se Francuska očigledno počinje suprotstavljati Sjedinjenim Američkim Državama. Nije slučajno u istom intervjuu spomenuo da je NATO doživio kliničku smrt. Ozbiljne tektonske promjene su na sceni. Treba se zamisliti kako će Evropa i NATO izgledati za deset godina i u tim procesima kako najbolje situirati BiH da bude nezavisna, samostalna i stabilna - zaključuje Papić.

TAGOVI:Preporučujemo