Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Borenović: Sramotno je i ružno što primamo ovako visoke plaće, a Parlament BiH ne radi

13. 11. 2019 - 15:25
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović žestoko je kritikovao SNSD zbog blokiranja rada državnog organa zakonodavne vlasti.

 

Borenović nam je rekao da očekuje kako će u narednim danima biti finalizirane aktivnosti vezane za inicijativu PDP-a i SDS-a za izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a kojim je predviđeno deblokiranja procesa formiranja parlamentarnih komisija. 

 

"U narednih nekoliko dana znat će se i kada će se to naći na dnevnom redu. Inicijativu je potpisao veliki broj parlamentaraca i već postoji dovoljno potpisa da se izmjene nađu u parlamentarnoj proceduri", kazao je Borenović. 

 

On je istakao da inicijativu za izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH do danas nisu podržali zastupnici iz stranaka koje čine većinu, odnosno parlamentarci SDA, HDZ-a i SNSD-a. 

 

"Nisu formalno podržali inicijativu što naravno ne znači da sutra neće glasati za nju", rekao je Borenović. 

 

SNSD i satelitske stranke iz RS-a zauzele su jasan stav kako se ova inicijativa ne treba usvajati. Borenović odgovara da je SNSD iznio brutalne neistine te da je njihova inicijativa usmjerena na to da se omogući rad parlamentarcima koji žele da rade. 

 

"Naravno, u skladu sa svim ustavnim principima da jednu trećinu članova komisija moraju činiti zastupnici iz RS-a, a dvije trećine iz FBiH. Desit će se da ćemo mi zbog neradnika iz SNSD-a morati biti u više komisija nego što je uobičajno, a sve kako bi pokrili njihov nerad. Naprimjer, ja ću umjesto u dvije morati biti u četiri komisije dok se oni ne dozovu pameti i budu tamo gdje su ih ljudi izabrali", kazao je Borenović. 

 

Dodao je da zastupnici dobijaju enormne plaće i brojne privilegije koje još uvijek nisu opravdali: "To je sramota i to je ružno. Zastupnici se javno hvale što ne rade, javno pozivaju druge da bojkotuju rad Parlamentarne skupštine BiH i na taj način šalju poruku da neradnici trebaju biti nagrađeni, a radnici napadani". 

 

Čak i ako se deblokira rad Zastupničkog doma PSBiH ostaje problem blokiranja rada Doma naroda PSBiH u kojem SNSD ima moć da spriječi blokiranje stalnih radnih tijela gornjeg doma, ali i usvajanje eventualnih izmjena Poslovnika o radu Domu naroda PSBiH. U tom kontekstu Borenovića smo pitali i da li jedno od rješenje da se odlukom članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića raspusti aktuelni saziv Doma naroda PSBiH i da se sprovede procedura izbora novog saziva delegata. 

 

"Nisam upoznat s tom inicijativom. Mogu reći odgovorno da je naša inicijativa potpuno opravdana i legitimna. Što se tiče drugih stvari, nisam upoznat s drugim inicijativama. Odgovore na blokiranje rada Doma naroda PSBiH trebaju dati delegati u tom domu. Odnosno, zbog čega ne rade, a primaju enormno visoke plaće", zaključio je Borenović.

 Zadnje dodane

Pretresi na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su tri poslovna objekta na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega radi pronalaska tragova i predmeta u vezu s organiziranim kriminalom, poreznom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, te krivotvorenje službene isprave

Rezultati PISA istraživanja realni, prioritet je provedba preporuka

Rezultati PISA istraživanja jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući imajući u vidu činjenicu da posljednje tri decenije obrazovanje nije bilo u vrhu prioriteta u Bosni i Hercegovini - kazala je profesorica emeritus i direktorica Fondacije "Obrazovanje u akciji" Lamija Tanović

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“