Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Maas: Razmjena teritorija bi destabilizirala Zapadni Balkan

13. 11. 2019 - 13:00
|
|
by udrimuski.ba - agencije
|
foto: EPA

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u utorak kako se Njemačka zalaže da uskoro počnu pregovori Srbije i Kosova na inicijativu Evropske unije, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, koji bi omogućio približavanje EU.

On je za Deutsche Welle ponovio stav zvaničnog Berlina da razmjene teritorija ili promjene granica ne bi doprinijeli stabilnosti u regiji, prenosi Tanjug.

Upitan kako vidi "alternative EU integracijama", poput "mini Schengena", norveškog modela, Maas je rekao kako Njemačka ne vidi nikakvu alternativu pristupnom procesu.

"Ne vidimo nikakvu alternativu ako želimo i dalje pružati podsticaje ozbiljnim i održivim reformama, poput onih koji se odnose na sektor pravne države. Pitanje može li se trenutni proces poboljšati je, prema mom mišljenju, sasvim drugo pitanje", naveo je on.

Dodao je kako od jačanja dobrosusjedskih odnosa i ekonomske saradnje profitiraju sve države Zapadnog Balkana i kako ti procesi jačaju kompletnu regiju.

Maas je istakao kako je za Njemačku jasno da su države Zapadnog Balkana dio Evrope.

'Za konstruktivnu saradnju s Rusijom'

"Njihova budućnost bi trebala biti unutar EU-a", rekao je šef njemačke diplomatije.

On je pred odlazak u posjetu Sjevernoj Makedoniji kazao kako je, poslije neuspjeha Skoplja i Tirane da dobiju datum za početak pregovora, važno da te dvije države bez zastoja nastave reformske procese i da pokažu napretke na tom putu.

Ministar je rekao kako Njemačka, uprkos nekim razlikama u mišljenju, želi konstruktivnu saradnju s Rusijom i kako razumije koliko je važno održavanje dobrih odnosa i njegovanje prisnih kulturnih veza.

"To se ne kosi s članstvom u EU", kazao je on te dodao kako Unijapredstavlja život u slobodi, sigurnosti i relativnom blagostanju i kako niko ne može ponuditi sličan model.

Podsjeća kako je EU u regiji prisutna svojim milijardama pomoći i brojnim savjetodavnim instrumentima, da je daleko najvažniji donator, a kako se samo Njemačka dodatno na bilateralnom nivou godišnje angažira sumom koja doseže trocifreni milionski nivo.

TAGOVI:Zadnje dodane

Vatrena stihija stigla do Sidneja

Požar koji hara 60 kilometara sjeverno od australskog grada Sidneja trenutno je toliko velik da se ne može ugasiti, upozorili su vatrogasci

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“