Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nakon prijetnju šefu Pedijatrijske klinike oglasio se i KCUS: Stupit ćemo u štrajk upozorenja

13. 11. 2019 - 10:43
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screenshot

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se saopćenjem za javnost poslije jučerašnjeg nemilog događaja na Pedijatrijskoj klinici, kada je jedan od roditelja prijetio ljekaru Edi Hasanbegoviću, šefu klinike, nezadovoljan uslugom i tretmanom.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu najoštrije je osudio napad na prof.dr.Edu Hasanbegovića, koji se desio jučer u prostorijama Pedijatrijske klinike. 

"Prof.dr.Edo Hasanbegović kao i svi uposlenici Pedijatrijske klinike i KCUS odgovorno, profesionalno i moralno obavljaju svoj svakodnevni posao, u najboljem interesu bolesnika. Ni u jednom momentu niko od uposlenika KCUS nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu pacijentu, a Pedijatrijska klinika KCUS naširoko je poznata po izvrsnosti usluga koje pruža", poručuju.

Ngalašavaju da javnost mora biti upoznata da lijekovi za pacijenticu N.S. , kćerku napadača D.S. spadaju u nadležnost FZZO kao i nabavka svih tuberkulostatika i citostatika. 

"KCUS nema nikakvu odgovornost za nedostatak takvih lijekova. Nedopustiva je primjena verbalne ili fizičke sile, a pogotovo je nedopustivo prijetiti upotrebom vatrenog oružja u bolnici, ugrožavajući pri tome ljekare i svo osoblje, kao i ostale bolesnike i posjetioce. Svi uposlenici KCUS-a, nakon saznanja o po život opasnoj situaciji koju su doživjeli njihove kolege, opravdano propituju vlastitu sigurnost pri pružanju zdravstvene zaštite pacijentima i osjećaju emocionalne posljedice, koje ne mogu i ne smiju biti sastavni dio njihovog ionako emocionalno zahtjevnog i stresnog posla. Da stvar bude gora, javnosti se ovaj kriminalni potez prikazuje kao opravdan u određenim medijima, što je ispod svakog nivoa profesionalnih i etičkih standarda. Još gora od netačnih medijskih navoda je činjenica da pojedini političari, u cilju dobijanja jeftinih i sramotnih političkih poena, ljekare KCUS prikazuju kao nemoralne i kriminalne osobe, iznoseći netačne informacije u javnost", naglašavaju.

S KCUS-a dalje kritikuju i predsjedavajućeg Skupštine KS, Elmedina Konakovića koji je u nekoliko navrata tvrdio da na Pedijatrijskoj klinici KCUS nema toplomjera. Poručuju da su Konakoviću ljekari dali i dokaze da te tvrdnje nisu istinite.

"Svojim govorom predsjedavajući Konaković jedan je od onih koji je doprinio napadu na dr.Edu Hasanbegovića i uposlenike Pedijatrijske klinike. Ljekari i osoblje KCUS nakon ovog događaja strahuju za vlastite živote, te je ozbiljno narušena radna atmosfera. S toga ćemo stupiti u dvosatni štrajk upozorenja, kako bismo digli svoj glas protiv hajke koja se kontinuirano provodi protiv ljekara KCUS. Upozoravamo huškače, ma ko da su oni, da KCUS nije mjesto za sticanje političkih poena ili lične koristi, te da ćemo se ozbiljno i zakonski obračunati sa onima koji udaraju na naše dostojanstvo i profesionalni integritet. Također ćemo podnijeti tužbu protiv lica koje je prijetilo upotrebom vatrenog oružja našem ljekaru i osoblju. KCUS nije mjesto primjene bilo koje vrste sile, niti ćemo dozvoliti da se prijeti našim uposlenicima na bilo koji način. Nezadovoljstvo našim uslugama, u bilo kojem segmentu, može se izraziti pismenim putem prema Komisiji za žalbe i pohvale KCUS, ali i prema Ljekarskoj komori FBiH. Civilizovan način ponašanja jedini je koji se toleriše u najvećoj i najstarijoj zdravstvenoj ustanovi, kroz koju dnevno prođe i do 15.000 pacijenata", zaključuje se u saopćenju.

 

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Pretresi na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su tri poslovna objekta na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega radi pronalaska tragova i predmeta u vezu s organiziranim kriminalom, poreznom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, te krivotvorenje službene isprave

Rezultati PISA istraživanja realni, prioritet je provedba preporuka

Rezultati PISA istraživanja jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući imajući u vidu činjenicu da posljednje tri decenije obrazovanje nije bilo u vrhu prioriteta u Bosni i Hercegovini - kazala je profesorica emeritus i direktorica Fondacije "Obrazovanje u akciji" Lamija Tanović

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“