Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Macron promovira na mirovnom forumu rješenja za globalne probleme

12. 11. 2019 - 14:44
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je pozdravio više od 30 šefova država i vlada na drugom Pariškom mirovnom forumu koji ima za cilj naći rješenja na globalne izazove u obimu od klimatskih promjena do terorizma, migracija i cyber sigurnosti.

Upućujući strastveni apel u uvodnom obraćanju na mirovnom forumu, Macron je pozvao sve delegate da zajednički rade u borbi protiv klimatskih promjena, ekonomske nejednakosti, terorizma, dezinformacija u kibernetičkog kriminala. 

- Prolazimo kroz krizu bez presedana u našem međunarodnom sistemu - izjavio je Macron, ponavljajući temu koju je naglasio u prošloj sedmici kada je upozorio na manjak saradnje unutar Evrope i jednostranu američku akciju u Siriji, upozoravajući na "kliničku smrt" NATO saveza. 

Obraćajući se delegatima dan nakon proslave Dana primirja kojim se obilježava prekid vatre između saveznika i Njemačke u Prvom svjetskom ratu, Macron je izjavio da se lekcije iz istorije ne bi trebale zanemarivati. 

- Evropa je mjesto gdje je cijena nesaradnje najbolje poznata - kazao je on, dodajući da bi evropski kontinent mogao biti "treća strana od povjerenja između SAD-a i Kine", prenosi AFP. 
 Preporučujemo