Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Užasna simbolika 9. novembra: Godišnjica "Kristalne noći" i rušenja Starog mosta

09. 11. 2019 - 10:25
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Deveti novembar u historiji čovječanstva ostao je upamćen kao jedan od najzlokobnijih dana. 9. novembra desila se Kristalna noć, trenutak od kojeg i zvanično počinje sistemski progon Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

 

Drugi stravičan događaj i atak na civilizacijske vrijednosti jeste rušenje Starog mosta u Mostaru od strane Hrvatskog vijeća odbrane.

Svi smo čuli za zloglasnu nacističku Kristallnacht, međutim mnogi vjerovatno ne znaju kakav je događaj prethodio ovom ludilu.

7. novembra, sedamnaestogodišnji mladić, poljski Jevrej Herschel Grynszpan, koji je odrastao u Njemačkoj, čuo je strašnu vijest da su njegovi roditelji transportovani u Poljsku, u jedan od koncentracionih logora. Očajan, Grynszpan koji je u to vrijeme živio u Parizu, nabavio je pištolj, ušao u njemačku ambasadu i pucao u prvog službenika na kojeg je naišao. Ernst vom Rath, treći sekretar u njemačkoj ambasadi bio je teško ranjen. Geobbels, monstruozni majstor za zloupotrebu medija, iskoristiće ovaj događaj za svoje ciljeve. Tako su njemačke novine odmah opisale ovaj oružani napad kao napad koji je organizirala organizacija "svjetskog jevrejstva" i koji je usmjeren protiv integriteta Njemačkog Rajha. Mediji, tada samo novinski, najavili su "najteže moguće posljedice" za njemačke Jevreje.

Kasno poslijepodne, 9. novembra, Hitler je čuo vijest da je Ernst vom Rath podlegao od posljedica ranjavanja i skoro istog trenutka izdao naredbu Goebbelsu za sveopći napad na sve Jevreje koji žive u Rajhu. Hitler je također informirao Goebbelsa da će smrt nacističkog diplomate biti izgovor za sve što će uslijediti u narednim satima. Naredba je glasila da se unište sve sinagoge, poslovni objekti, a uništena su i brojna groblja, ubijani, mučeni i maltretirani Jevreji širom Njemačke.

Ukupno je tu noć stradalo blizu 2.000 Jevreja, 300 ih je počinilo samoubojstvo ili te noći ili neposredno nakon, a 30.000 Jevreja je odvedeno tu noć u logore Dachau, Buchenwald i Sachenhausen. Nacističke horde zla su u trenu zapalile hiljadu sinagoga, uništile 7.500 poslovnih objekata od ukupno 9.000 čiji su vlasnici bili Jevreji.

Nevjerovatna je bila brzina i žar kojom su organizirane nacističke trupe uspjele za samo jednu noć, tog kobnog 9. novembra uništiti sve na što su naišle, a da je bilo u vlasništvu Jevreja. Ukratko rezimirajući događaje te "Staklene noci", kako se također zove jer su polupani svi izlozi, medijski zločinac Goebbels je izjavio za Racial Observer: "Njemački narod je antisemitski narod. Oni nikada neće sebi dozvoliti da ih jedna parazitska rasa, kao što su Jevreji, na bilo koji način provocira".

Na isti dan, ali 9. novembra 1993, na drugom kraju Evrope, još jedna fašistička formacija nije htjela da ih iko na bilo koji način provocira odbijanjem da postanu dio tvorevine Herceg Bosna, pa je jedan od njihovih komandanata naredio rušenje tog dijela grada i Starog mosta u Mostaru.Preporučujemo