Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ako je BiH tempirana bomba, za to je kriva EU

08. 11. 2019 - 10:45
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izazvao je žestoke reakcije u BiH svojom izjavom da je BiH tempirana bomba.

Historičar iz Splita, rođeni Mostarac, Dragan Markovina podsjetio je kako su mnogi bili oduševljeni pobjedom Macrona na predsjedničkim izborima, ali je on brzo pokazao svoje pravo lice.

“Kad je Macron, uvjereni neoliberalni centrist pobijedio na francuskim izborima, nije se moglo živjeti od hvalospjeva građanskoj Francuskoj i činjenici kako je s njegovom pobjedom spašena ideja Europe”, podsjeća Markovina.

Međutim, smatra Markovina, Macron se ne razlikuje puno od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic.

“U praksi to izgleda tako da je stavio veto na otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom, što bi vrlo lako moglo dovesti do povratka najgorih nacionalizama i sukoba na čitavom tom prostoru, a onda je jučer u maniru Kolinde Grabar Kitarović zaključio kako je BiH tempirana bomba koja zbog povratka džihadista otkucava pored Hrvatske”, kaže on.

Markovina smatra da, ukoliko BiH i jeste ta bomba, ona je to zato što je upravo Europska unija dugo drži u statusu quo.

“Što joj se nimalo ne pomaže u ozbiljnom pitanju zbrinjavanja izbjeglica i što joj je nametnuto neodrživo daytonsko uređenje, koje ima ugrađen nacionalizam kao strukturalnu činjenicu i čitav niz faktora kojim se lako blokiraju svake ozbiljne promjene”, smatra Markovina.

Kolonijalizam očito i dalje blokira logično razmišljanje o uzrocima i posljedicama i uvijek je na koncu autodestruktivan, zaključuje Dragan Markovina.Zadnje dodane

MAK DIZDAR: Poruka

Doći ćeš jednog dana na čelu oklopnika sa sjevera I srušiti do temelja moj grad Blažen u sebi Veleći...

Preporučujemo

Rinko Golubović obilježio 50 godina karijere

„Prije je bio samo jedan medij i mnogo više kontrole. Ja sam za standardizaciju, ali protiv sam cenzure. Danas sve prolazi. No, sada publika može da bira koga će slušati i gledati. "- kaže Rinko Golubovićl, u Udri Muški.