Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: Strahujem od rasta euroskepticizma

08. 11. 2019 - 10:43
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za današnje "Oslobođenje" da se boji izrazitog rasta euroskepticizma, pri čemu bi mogle profitirati one politike koje zemlje regije ne žele vidjeti ni u Evropskoj uniji ni u NATO savezu.

Komentirajući zbog čega je među prvima reagirao kada je EU odbila otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kazao je da je nastojao izraziti jednu vrstu solidarnosti.

- Mislim da je ona potrebna svim zemljama regije koje nastoje da se približe EU. Već sada svi osjećamo negativne posljedice odluke EU. Bojim se izrazitog rasta euroskepticizma, pri čemu bi mogle profitirati one politike koje zemlje regije ne žele vidjeti ni u Evropskoj uniji ni u NATO savezu - kazao je Komšić.

Ipak, dodao je, trebamo posvetiti provođenju mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, prije svega radi sebe samih, jer postoje neki civilizacijski i pravni okviri koji jesu i evropski i svjetski standard kojeg trebamo dosegnuti, zbog nas samih.

Odgovarajući na pitanje o stalnim pokušajima iskrivljavanja istorije, posljednjih dana o tuzlanskoj Kapiji, a koji dolaze iz Beograda i koji podršku nalaze i u javnim emiterima naše zemlje, Komšić je rekao da ima utisak da kada takvi govore o pomirenju plediraju na to "da se pomirimo s njihovim lažima".

- Uzrok toga jeste mnogo dublji. Sa jedne strane postoji vrlo agresivan pristup u nametanju laži i iskrivljavanju istine, dok sa druge strane, ove naše bosanskohercegovačke, vlada princip šutnje koja je nametnuta odavde iz Sarajeva. Ne vi ne smijete da reagujete na laži o tuzlanskoj Kapiji, jer ako to uradite onda ste vi ti koji dižete tenzije. Šta god sad kažem, naći će se neka „umna“ glava koja će kazati; Komšić diže tenzije. Tako da to nije pitanje za mene nego za ovo društvo. Pitanje, kako smo pristali na to, da nam gaze dostojanstvo, pljuju po mrtvima a da mi ne pri tome ne možemo reći; čekajte, do kada više s tim. I tako dok Novak Đukić slobodno hoda po Srbiji, dok se organizaciji ministarstva odbrane Republike Srbije veliča njegov zločin, mi koji bismo se usudili tome usprotiviti smo oni koji dižu tenzije. Žalosno. Problem je u Sarajevu a ne u Beogradu - rekao je, između ostalog, Komšić za "Oslobođenje".Zadnje dodane

Hoće li BiH dobiti novu modernu prugu

Pruga Vareš - Banovići napokon bi mogla postati java, bar ako je suditi prema izvorima bliskim uredu premijera FBiH Fadila Novalića. Navodno su se iz Sjedinjenih Američkih Država javili investitori zainteresirani za gradnju ove pruge, vrijedne skoro 400 miliona maraka

EZ: Prekršajna procedura protiv BIH zbog kineskog kredita

Pregovori su narušeni i nema dogovora, ali to ne znači da je gotovo, rekao je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa pomoćnik direktora i pravni zastupnik Energetske zajednice Dirk Buschle, nakon što je Energetska zajednica prekinula pregovore sa Vladom Federacije BiH, najavljujući i pokretanje postupka protiv BiH

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!