Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Duraković: Macron pred mehanizmom tempirane bombe

08. 11. 2019 - 10:24
|
|
by N1 - udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Jučer je zloslutno odjeknula vijest o tome kako je francuski predsjednik Macron izjavio da na Balkanu nije problem nigdje drugdje do u BiH koja je prepuna džihadista i kao takva je tempirna bomba.

Ova izjava je netačna, neutemeljena u stvarnosti, ali ona gradi jedan vrlo društveno-politički kontekst koji je vrlo negativan po BiH budući da je njena budućnost i danas neizvjesna. Ova izjava dolazi kao sjajan argument onima iz susjedstva a i u BiH koji nas već podugo i uveliko opanjkavaju u međunarodni institucijama kao sigurnosnu prijetnju – sve to u vrijeme islamofobije koja zaista buja na globalnom ali i na lokalnom nivou – od naših i međunarodnih književnih nagrada (recimo za patuljasti i i ideološki prljavi tekstić koji u bosanskim munarama vidi negativitet i prijetnju), preko izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Dodikovska i ćovićevska separatistička politika ovom izjavom dobiva snažan argument, autoritativan, vremenski i kontekstualno izvrsno tempiran jer je s najvišeg vrha vrlo važne i snažne evropske zemlje (iste one koja je devedesetih učinila sve u korist srbijanske agresije na BiH; izjava je suštinski kontinuiranje Miteranovog odnosa prema muslimanima/Bošnjacima devedesetih). To je razlog za zabrinutost, prenosi NAP.

Pogledajmo, makar u formi skice, o kakvom kontekstu je riječ i šta Bošnjaci preduzimaju –ako uopće nešto valjano preduzimaju – da osujete taj negativni kontekst.

U više navrata sam kritički pisao o prodaji ogromnih površina najkvalitetnijeg zemljišta strancima s kojima nemamo uspostavljen reciprocitet na toj osnovi. To je jedna od dugoročno fatalnih grešaka, pogubnih za interese građana BiH, naročito Bošnjaka. I o drugoj temi koja je izuzetno važna za društveno-politički kontekst u BiH pisao sam u više navrata a tiče se migrantske krize kojoj smo izloženi kao golemoj prijetnji. Gomilanje migranata, u desetinama hiljada, u ovoj zemlji koja je vjerski i etnički podijeljena, konfliktna, koja je pravno, ekonomski i politički neuređena, predstavlja strašnu prijetnju sigurnosti njenih građana, pa i opstanku same BiH.

O tome naši organi vlasti imaju potpuno neadekvatno reagiranje. Naime, umjesto da problem svakodnevno ispostavljaju Evropi, oni su zabavljeni brigom kuda i kako po Federaciji (ne i u RS!!)
rasporediti izbjegličke kampove, pa još primaju evropske bjelosvjetske birokrate da im ovdje u BiH pametuju o humanosti dok iste te evropske birokrate i licemjeri ogradili žicama čitave države pred migrantima.

Neadekvatno je i reagiranje IZ u BiH, moram to reći sa žaljenjem. Ona u više navrata apelira na human odnos prema migrantima i pri tome eksplicite odriče svaku političku konotaciju ove krize, što je i pogrešno i netačno jer kriza je od početka do kraja, primarno, POLITIČKA, a njen humani aspekt je sekundaran. Ja se također zalažem za human odnos prema nevoljnicima bilo koje vrste, ali ove bh institucije – koje s pravom ukazuju na potrebu humanog odnosa prema nevoljnicima – treba da svoj poziv na humanost upute EVROPSKIM INSTUTUCIJAMA I GRAĐANIMA, a ne Bošnjacima koji ničim nisu krivi za tu krizu i koja će ići izrazito na njihovu štetu. Trebalo bi da te institucije, pozivajući na humanost, s razlogom, kažu ovako, recimo:

Gospodo Evropljani, pokažite svoju humanost prema ovim nesretnicima jer se zaklinjete upravo na humanost. Vi ste, gospodo Evropljani, skrštenih ruku gledali devedesetih godina razaranje naše
zemlje i našega društva, pa ste čak i prostor na kome je izvršen genocid u BiH dodijelili upravo onima koji su ga izvršili. Je li to vaš osjećaj za humanost?! Vi ste, gospodo Evropljani – vi vajni humanisti – stotinama godina držali kao kolonije te zemlje iz kojih stižu migranti; vi ste u 20 vijeku razarali te zemlje i društva, unesrećili ih na sve načine; danas ih okrivljujete za islam od koga neopravdano strahujete i kojeg marljivo satanizirate, a sada pred tim nesretnicima postavljate bodljikave žice i šaljete vojske na svoje granice prema njima, dok nama pričate o potrebi humanosti", prenosi NAP.

Vi ste postali carstvo licemjerja! Vrhunac je u tome što BiH koja je i sama voljom drugih, pa i vas samih, unesrećena zemlja koju pretvarate u veliki izbjeglički logor, dajući time – Macronova izjava o tome najbolje svjedoči – krunski argument bosanskohercegovačkim agresijskim susjedima i unutarnjim separatistima. Vi tako nesreću i dalje multiplicirate, usavršavate...

Neka mi bude dopušteno kažem kako iz BiH apeliranje za humanost ne ide na prave adrese, naprotiv. Ovdje je riječ – nema sumnje – o projektu, ili o mehanizmu (da se vratim riječi iz naslova) kojim se namjerava odvojiti Herceg Bosna i RS, a Bošnjacima ostaviti njihova Gazza na malom prostoru sadašnje BiH.

Apelirajte za humanost, gospodo iz Evrope i gospodo iz vjerskih i političkih institucije BiH, ali upućujte svoje apele na prave adrese, a ne Bošnjacima od kojih sudbina migranata ni na koji način ne zavisi, već ih svojim apelima, koji nisu pravilno adresirani, i uvodite u stanje utrnuća društveno-političke svijesti i perspektive.Zadnje dodane

Hoće li BiH dobiti novu modernu prugu

Pruga Vareš - Banovići napokon bi mogla postati java, bar ako je suditi prema izvorima bliskim uredu premijera FBiH Fadila Novalića. Navodno su se iz Sjedinjenih Američkih Država javili investitori zainteresirani za gradnju ove pruge, vrijedne skoro 400 miliona maraka

EZ: Prekršajna procedura protiv BIH zbog kineskog kredita

Pregovori su narušeni i nema dogovora, ali to ne znači da je gotovo, rekao je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa pomoćnik direktora i pravni zastupnik Energetske zajednice Dirk Buschle, nakon što je Energetska zajednica prekinula pregovore sa Vladom Federacije BiH, najavljujući i pokretanje postupka protiv BiH

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!