Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mijatović kritikovala srbijanske vlasti zbog negiranja zločina na "Kapiji"

07. 11. 2019 - 10:38
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" Ilije Brankovića.

Mijatović je istakla kako smo "svjedoci još jednog pokušaja negiranja i relativizacije zločina počinjenih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije koji su utvrđeni u sudu u Haagu i državnim sudovima. Propagiranja neistina i dezinformacija u postratnom kontekstu je opasno i ozbiljno narušava napore za ostvarenje trajnog mira i pomirenja, zaključila je Mijatović.

"Jučer je srbijanski ministar odbrane organizovao promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je oduzeo 71 život na tuzlanskoj Kapiji, u maju 1995. Umjesto što daju prostor za negiranje ratnih zločina, srbijanski politički lideri i predstavnici vlasti moraju raditi više na borbi protiv nekažnjavanja osumnjičenika za ratne zločine, obezbjeđivanju reparacije civilnim žrtvama rata i podržavanju napora za obezbjeđenje pomirenja u regionu, što je u skladu sa preporukama mojih prethodnika srbijanskim vlastima. Iskreno pomirenje sa prošlošću je od krucijalne važnosti za pomirenje i konstruktivnu interakciju između različitih zajednica. Duboko sam ubjeđena da mladi u zemlji i regionu zaslužuju da odrastu u duhu mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja", poručila je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.Preporučujemo