Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Pariški sporazum proglašen 'ireverzibilnim' nakon američkog povlačenja

06. 11. 2019 - 13:07
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu su proglasili Pariški porazum "ireverzibilnim" nakon što su Sjedinjene Države objavile zvanično povlačenje iz tog klimatskog sporazuma.

U zajedničkom saopćenju dvojice čelnika priznaje se da "gubitak biodiverziteta i klimatske promjene prijete svjetskom miru i stabilnosti" i da su se Kina i Francuska obavezale da zajednički rade na bavljenju klimatskim promjenama.

Macron je izjavio u srijedu tokom trodnevne posjete Kini da "žali" zbog izbora koji su učinile "neke druge" zemlje da se povuku iz sporazuma. On je, ipak, kazao da smatra odluku o povlačenju iz sporazuma "marginalnim izborom".

- Kada se Kina, Evropska unija i Rusija, koje su ratificirale Pariški sporazum prije nekoliko sedmica, čvrsto obavežu na njegovu provedbu, izolirane odluke nekih drugih zemalja nisu dovoljne da promijene kurs svijeta. Takve odluke samo ih marginaliziraju - izjavio je Macron na zajedničkoj konferenciji s Xijem, prenosi dpa.Zadnje dodane

Preporučujemo