Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jasminka Džumhur: „Sve više sredstava se izdvaja za socijalna pitanja, a sve se manje radi“

05. 11. 2019 - 15:22
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

„Sve ono što radiš i što si radila je vezano za jedan dramatičan problem u Bosni i Hercegovini, koji niko ne može da riješi; ni policija, ni vojska, ni Predsjedništvo, pa ni Vijeće ministara. Ljudi stalno pristižu; migranti, tumaraju po svijetu, tražeći šansu za boljim životom. To je prava ljudska drama.“- govori Almir Čehajić Batko, podzdravljajući Jasminku Džumhur, Ombudsmenku za ljudska prava Bosne i Hercegovine, u emisiji „Udri Muški“.

Džumhur: „Sa sigurnosne perspektive, migranti su kršitelji zkona, ali sa ljudske, granica je samo objekat, koji su napravili ljudi. Treba pomiriti opciju orjentacija prema živom biću i prema prestupniku koji je krenuo u bolje sutra.
Država je instrumentarij koji ovo treba da pomiri. Kod nas je sigurnost podijeljena kada uređujemo nešto, svi se pozivaju na nadležnost, odnosno izbjegavanje iste. Migrant mora imati zaštitu; medicinsku, socijalnu... i sve ono što je zagarantovano aktima o ljudskim pravima. Država nije sposobna da odgovori ovim izazovima.
Ministarstvo civilnih poslova ima koordinirajuću ulogu, iako niži nivoi vlasti ne žele i ne mogu to da izvedu.“

Batko: „Na različitim sastancima kojima sam prisustvovao u evropskim institucijama, uvidio sam da ne možemo biti članica ničega. Nemamo državnog ministra zdravlja. Džaba što Ministarstvo civilnih poslova može koordinirati bilo čime, ako neće entiteti preuzeti svoje odgovornosti i zadatke.“

Džumhur: „Ako nema subordinacije, onda treba koristiti mehanizam koordinacije. Građani Bosne i Hercegovine nisu glasali za ovaj Ustav. On nije izbor građana i nama je nametnuta ova struktura. Ali, ako nastavimo da glasamo za ljude koji neće da naprave kompromise, biće nam ovako.
Dejton daje osnovu za djelovanje, ali ako su donosioci odluka političari koje smo izabrali i koji neće da rade svoj posao, do 2050. godine, stanovništvo BiH će se smanjiti za 40%.
Ja se stalno pitam šta su radili intelektualci davne 1937. godine, kad je fašizam rastao. Tako će se za dvadeset godina pričati o našim intelektualcima, da su se borili za konstitutivnost.

Juče sam imala sastanak sa premijerom Federacije BiH. On kaže da postoji spremnost za dobre inicijative, ali nema ruku.
Sve više sredstava se izdvaja za socijalna pitanja, a sve se manje radi.
Svi su se složili da treba legalizovati kanabisovo ulje, da treba povećati prava trudnica... Procedura donošenja zakona je jako duga.
Civilno društvo i mediji moraju napraviti platformu i ponuditi je do sljedećih izbora političkim opcijama.
Izgubili smo kontrolne i preventivne mehanizme koji regulišu prava radnika i građana. Apsurdno je plaćati porez na ugovor na djelu, jer nemate nikakav benefit i doprinos.“

Batko: „Ako nešto nije uredu i to je pravno dokazano, postoje li vrata gdje se može pokucati i ukazati na to?“

Džumhur: „Posljednjih 20 godina su oslabljeni kapaciteti institucija. One popstoje, ali ti mehanizmi nisu efikasni. To je izigravanje zakona, u kojima postoje pravne praznine.
Nije primjereno ublažavati kazne teških djela. Reagovanje na prijavljeno nasilje u Bosni i Hercegovini, sa aspekta nekoga ko štiti ljudska prava, je na niskom nivou.
Veliki broj žena koje trpe nasilje zaštite sebe tako što počine krivično djelo i završe u instituciji.“


Batko: „Kako komentarišete činjenicu da Fond solidarnosti ukida naknade, ukoliko pacijent pokuša da prikupi sredstva za liječenje kroz humanitarne akcije?“

Džumhur: „Sva pitanja koja nisu uređena procedurama, stvaraju prostor za različito postupanje i tretman.“

 

 Zadnje dodane

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju