Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Palmer u Beogradu: Historijska greška i loša poruka čitavoj regiji

04. 11. 2019 - 13:43
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Matthew Palmer, specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o Kosovu, ali i odluci Evropske unije da ne otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Palmer je kazao da Sjedinjene Američke Države žele da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a nakon odluke o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"To je bila po našem mišljenju historijska greška i to je loša poruka čitavoj regiji. Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu. Mi ćemo uraditi sve što možemo da ubijedimo Evropsku uniju da promijeni stav pred sastanak lidera u Zagrebu u maju", kazao je Palmer u Beogradu.

Podsjetimo, Francuska se usprotivila pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pridruživanju Evropskoj uniji. 

Francuska ministrica za evropska pitanja Amélie de Montchalin izjavila je da nema puta napred dok se ne sprovedu "duboke reforme" pravila za članstvo u EU, na koje je u julu pozvao predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Stav Francuske izazvao je zabrinutost u Briselu zbog mogućih odlaganja već isplaniranog procesa, koje će produbiti sve jače veze Balkana sa Rusijom i Kinom.

TAGOVI:Preporučujemo