Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Novi val protesta u Libanu protiv političara i ekonomske krize

04. 11. 2019 - 11:18
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screenshot

Demonstranti su u ponedjeljak blokirali ceste u Bejrutu i drugim dijelovima Libana, u sve intenzivinijem valu demonstracija protiv vladajuće elite koji su potakli politička previranja u zemlji u vrijeme akutne ekonomske krize.

 

Protesti širom zemlje, koji su 17. oktobra pokrenuti vladinim prijedlogom za oporezivanje poziva na WhatsAppu, prisilili su Saada al-Haririja da podnese ostavku na mjesto premijera prošle sedmice. Formalne konsultacije oko formiranja nove vlade tek trebaju početi.

Demonstranti su blokirali glavne autoceste sjeverno i južno od Bejruta i u drugim područjima, uključujući sjeverni grad Tripoli.

"Slogan je 'Ova revolucija ne zna za san, formiraj vladu danas'. Ljudi će nastaviti protestovati sve dok ne vide promjene. Ne možemo vjerovati ovom režimu, nijednom njegovom dijelu - rekao je Hashem Adnan, jedan od demonstranata koji su blokirali cestu.

Škole su zatvorene treću sedmicu zaredom.

Liban se bori sa najgorom ekonomskom krizom od građanskog rata 1975-90. Uz rast od oko nula posto, usporavanje priliva kapitala dovelo je do nestašice američkih dolara i pritiska na vezanu libansku funtu.

Liban je jedna od država sa najviše zaduživanja na svijetu i smatra se da treba hitne poteze koji bi smanjili budžetski deficit i vratili povjerenje u vladu.

Mir se bio postepeno vratio u zemlju prošle sedmice nakon Haririjeve ostavke, a banke su se u petak ponovo otvorile prvi put nakon dvije sedmice.

Iako nije najavljena formalna kontrola kapitala, Libanci su se susreli s novim ograničenjima za povlačenje američkih dolara i transfere u inostranstvo, javio je AP.

Hariri, koji ima podršku zapadnih i zaljevskih arapskih država, nastavlja privremeno obnašati funkciju premijera do formiranja nove vlade.

Premijer mora biti sunitski musliman pod libanskim sektaškim sistemom vladavine, a predsjednik Michel Aoun mora odrediti kandidate koji imaju najveću podršku među parlamentarnim zastupnicima.

TAGOVI:Preporučujemo