Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Danas sastanak Vučića i Palmera

04. 11. 2019 - 11:12
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas s Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan, a bit će to prilika da se razjasne pozicije obje strane po pitanjima fokusiranim u dvije riječi, na koje su prištinski mediji sveli poruke američkog zvaničnika iz Prištine: "priznanje" i "sankcije", piše Tanjug.

Prvu - priznanje - naveo je, kako su izvjestili mediji na albanskom jeziku, kao uslov bez kojeg Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju, mada je u citatu njegove izjave bila formulacija - "bez rješenja problema sa Kosovom".

Od Prištine se, prema onome što je iz razgovora Palmera sa tamošnjim političarima dospjelo u javnost, ne očekuje nešto posebno, osim što SAD, kako je rekao, "podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom"...

Između toga, Palmer je spomenuo "sankcije":

„Nabavka ruskog naoružanja od strane Srbije predstavlja rizik za uvođenje sankcije i mi se nadamo da će naši srpski partneri biti pažljivi po pitanju bilo kakve transakcije te vrste", naglasio je Palmer u intervjuu za makedonsku televiziju Alsat M.

Kad je riječ o uslovljavanju Srbije članstvom u EU, Aleksandar Vučić je kazao da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i da zna da je riječ o vrhunskom profesionalcu, koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom State Departmenta i SAD-a.

Obaveze Prištine

Ipak, kaže, iznenadila ga je činjenica da je Palmer i u Prištini i Skoplju govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine.

"Ako je sve tako kao što je rekao Matthew Palmer, i to na Kosovu, gdje sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podsjeća na neku šalu", rekao je Vučić.

U svakom slučaju, kaže, bit će spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja, "ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati".

Naveo je i da je razgovor sa Palmerom važan, jer će u relativno kratkom vremenu i on i premijerka Ana Brnabić imati susrete i sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Richardom Grenelom.

Na Palmerovo upozorenje ili "laganu" prijetnju sankcijama, zbog ruskog S 400, Vučić odgovara:

"Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem".

Strateški prioritet SAD-a

Ali, dodaje, i to govori kako nas tretiraju. Jer, kada bismo govorili šta su Hrvati nabavljali od Amerikanaca, pa to nije bilo problematično, sve vam onda liči na onu staru latinsku o Jupiteru, koju je naš narod preveo kao: što priliči bogu, ne priliči volu. To, ističe Vučić, pokazuje da postoje različiti aršini za različite zemlje.

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", istakao je Vučić.

On u svakom slučaju sa američkim zvaničnikom očekuje otvoren i iskren razgovor u, ističe, važnom trenutku za Srbiju.

Palmer je uoči dolaska u Beograd, poslije Skoplja i Prištine, rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Balkanu, i da rješavanje "odnosa Kosova i Srbije" ostaje strateški prioritet SAD-a.

Sastanak predsjednika Srbije i Palmera zakazan je za 10 sati, u sjedištu predsjednika Srbije.Preporučujemo