Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Iz Zemaljskog muzeja BiH poručuju: „STRAH JE U NEZNANJU“

31. 10. 2019 - 14:14
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine prvi put obilježava Noć vještica. Tim povodom, gošća na Djevičanskim Ostrvima, u emisiji „Udri Muški“, koju su ovo jutro vodile i uređivale Džana Omerović i Medina Hadžić, bila je Azra Bečević- Šarenkapa, kustosica i jedna od organizatorica ovog programa.

Večeras, u 19:30 časova počinje edukativno - zabavna radionica "Usudi se pronaći leteću lisicu".

Istovremeno će se održavati i glumačko-zabavne radionice za najmlađe "Ukleta kuća", "Vještice iz Magbeta", te  Scary face painting. Od 20:30 se otvara izložba pod nazivom „STRAH JE U NEZNANJU“.

Samo za potrebe izložbe „Strah od neznanja“ bit će izložene žive životinje kao što je madagaskarski siktajući žohar, brazilski pauk ptičar, kravosas, crnokrpica, zelembać, blavor, smeđa krastača, šarka, smukulja, poskok... Jedinstven primjerak u izložbi bit će čudovište sa Podveleža kod Mostara – letipas ili slijepi miš.
Uslijedit će i glumačko-zabavne radionice za one malo starije - "Magbet" od Vilijama Šekspira te "Vještica iz Salema", Artura Milera.   

Na Džanino pitanje koliko ljudi obilježavaju Noć vještica u Bosni i Hercegovini, Bečević- Šarenkapa odgovara da komercijalizacija praznika postaje sve prisutnija i kod nas, te da i sama sa klincima podliježe tim trendovima. Za kraj dodaje:
„Vraćamo ljude u muzej, nakon ponovnog otvaranja 2015. godine. Nastojimo sadržaj prilagoditi publici i stalno praviti nove, edukativne i zabavne programe, koji će vratiti ljude u muzej.“

Ulaz u muzej večeras od 19:30 do 00:00 časova se naplaćuje po cijeni od 2 KM!

 

 Zadnje dodane

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju