Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Erdogan i Putin potpisali sporazum, ruski i sirijski vojnici na sjeveru Sirije

22. 10. 2019 - 22:31
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan potpisali su danas u Sočiju sporazum o saradnji, nakon razgovora usmjerenih na tursku vojnu operciju u Siriji.

Njihov susret trajao je skoro sedam sati - znatno duže nego što se prvobitno očekivalo - dok su novinari čekali na pojavljivanje dvojice čelnika.

Razgovori u Sočiju bili su usmjereni na situaciju u Siriji, posebno na trenutnu tursku ofanzivu u sjeveroistočnoj regiji.

Devetog oktobra regiju su napali turski vojnici i militanti u njihovom savezništvu. Operacija je imala za cilj kurdske milicije koje Ankara smatra teroristima. Ofanziva, nazvana "Opercija izvor mira", pokrenuta je samo dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump objavio povlačenje američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije.

Ruski vojni policajci i sirijski vojnici bit će razmješteni na sjeveroistoku Sirije, dok će se turska vojna operacija "Izvor mira" nastaviti na limitiranoj teritoriji, dogovorili su predsjednici dvije zemlje nakon dugih razgovora.

Prošle su sedmice SAD i Turska dogovorile petodnevno primirje u regiji, koje ističe večeras u 22 sata po lokalnom vremenu. Pauza u operaciji ima za cilj omogućiti milicijama pod kurdskim vodstvom povlačenje iz regije kako bi se tu stvorila "sigurna zona" koju Turska namjerava uspostaviti u Siriji. Erdogan je tokom dana izjavio kako je spreman da nastavi s opercijom ukoliko SAD ne ispune svoja obećanja, prenosi RT.RT.Zadnje dodane

Kolumbija zatvara sve granice

Kolumbijska Vlada planira da u ponoć zatvori sve kopnene i vodene granične prelaze, usljed planiranih štrajkova širom zemlje

Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda