Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Juncker: Brexit je gubljenje vremena i energije

22. 10. 2019 - 16:21
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u utorak da se zahtijev Londona za produženjem roka za napuštanje EU treba shvatiti ozbiljno i da druge članice bloka nikada neće donijeti odluku koja bi prinudila Britaniju da napusti EU bez sporazuma.

 

Tusk je poručio Evropskom parlamentu da je raspravljao o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona za odgodom Brexita iza roka od 31. oktobra s ostalih 27 država članica, i da će donijeti odluku "u narednim danima".

- Nemam nikakve sumnje da bismo trebali tretirati britanski zahtijev za produženjem na najozbiljniji mogući način - poručio je on poslanicima Evropskog parlamenta u  Strasbourgu.

- Brexit bez sporazuma nikada neće biti naša odluka - kazao je on, izazivajući aplauz.

Johnson se suočava s dva ključna glasanja u parlamentu u utorak koja će odlučiti o tome može li on ispuniti svoje obećanje da će izvesti Britaniju iz EU u roku od devet dana.

Dok sat otkucava do posljednjeg roka od 31. oktobra za britansko napuštanje bloka, podijeljeni parlament teško može da se dogovori kada, i čak da li se uopće Brexit treba realizirati.

Evropski parlament također mora usvojiti sporazum o Brexitu postignut s Britanijom na samitu EU prošle sedmice, ali je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio poslanicima u Strasbourgu da se to može učiniti tek kada sporazum usvoji britanski parlament.

- Sada trebmo pratiti dešavanja u Westminsteru veoma pomno. Nije, međutim, moguće da ovaj parlament ratificira sporazum prije Westminstera - prvi je na redu London, pa Bruxelles i Strasbourg - kazao je.

Juncker je izjavio da je Brexit gubljenje vremena i da ga iritira što nije mogao provesti više vremena u svom petogodišnjem mandatu da bolje služi evropskim građanima.

- Zapravo me boli što sam proveo najveći dio svog mandata baveći se Brexitom - kada pomislim da Unija ne može da učini više za svoje građane - to je gubljenje vremena i energije - kazao je. 

Juncker je, ipak, rekao da novi sporazum stvara pravnu neizvjesnost za primjereno britansko napuštanje EU.

- Uvijek ću žaliti zbog britanske oddluke da napusti Uniju. Najmanje što, međutim, možemo učiniti je da pogledamo jedni drugima u oči i kažemo da smo učinili sve što je u našoj moći da osiguramo primjereni odlazak - izjavio je Juncker, prenosi Reuters.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo