Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Krešić: Migrantska kriza mogla bi da preraste u humanitarnu

21. 10. 2019 - 13:07
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić izrazio je danas bojazan da bi migrantska kriza mogla da preraste u humanitarnu u narednom periodu.

Upozorio je da je sve više migranata koji su BiH bez nadzora.

- Očigledno je povećan broj ulazaka migranata u BiH u posljednje vrijeme. Oni sve teže napuštaju BiH i odlaze prema EU, a u dobroj mjeri izvan strogog nadzora i kontrole i koncentrišu se u BiH - rekao je Krešić novinarima u Banjoj Luci i dodao da treba formirati novu vlast kako bi se ažurirao sistem upravljanja migracijama.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH u Banjoj Luci je učestvovao u radu škole "Mladi i bezbjednost", koju je organizovala Misija OSCE-a u BiH u saradnji sa Interresornom radnom grupom Vijeća ministara za praćenje sprovođenja dokumenta "Sigurnosna politika BiH".

U radu tog skupa učestvuju studenti pravnih i fakulteta političkih nauka univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću, a bit će riječi o izazovima u primjeni sigurnosne politike, te o temama vezanim za reformu sigurnosnog sektora.

Šefica Odjela OSCE-a za sigurnosnu saradnju Suzan Penksa istakla je da u toj organizaciji vjeruju da su mladi značajan partner u budućoj reformi sigurnosnog sektora u BiH.

Studentima će se predstaviti vanjska politika Bosne i Hercegovine, sigurnosna i odbrambena politika, unutrašnja sigurnost, rodna perspektiva, obrazovanje, javna uprava i ostali aspekti bezbjednosne politike.

Predviđene su i odgovarajuće studijske posjete bezbjednosnim i institucijama odbrane u Bosni i Hercegovini, kao i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Načelnik Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Mile Šikman je istakao da su mladi najvažniji segment društva kada je riječ o sigurnosti i zbog toga jako važno njihovo učešće u ovakvim i sličnim projektima.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo