Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Studija: U kojim sportovima se kod djece najčešće dešava potres mozga

21. 10. 2019 - 12:50
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: arhiva

Stope potresa mozga u svim sportovima su se smanjile posljednjih godina, osim u nogometu, pokazalo je to istraživanje američkih stručnjaka objavljeno u časopisu 'Pediatrics'.

"Ovi rezultati su važni za sve one koji su uključeni u srednjoškolske sportove, roditelje, trenere, sportaše te istraživače", rekao je Avinash Chandran sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, koji je ujedno i autor spomenute studije, prenose 24 sata.

Studija je napravljena nakon analize podataka o 9542 slučajeva potresa mozga u 20 srednjoškolskih sportova u SAD-u u školskim godinama 2013./2014. te 2017./2018. Zabilježili su ih u nogometu, ragbiju, košarci, bejzbolu, hokeju na ledu, plivanju, ronjenju, hrvanju, trčanju, odbojci itd. Bilo je slučajeva ozljeda i tijekom navijanja.

Kod dječaka je takvih ozljeda bilo najviše tijekom igranja američkog nogometa i hokeja na ledu, a kod djevojčica za vrijeme igranja nogometa. Kod ta tri sporta je stopa pojave potresa mozga bila najveća, a najviše, njih 63,7 posto, dogodilo se tijekom natjecanja, ne treninga. Veća stopa ozljeda tijekom treninga pokazala se samo kod skupina navijačica koje bodre timove u vrijeme natjecanja.

Inače, potres mozga je vrsta traumatične ozljede glave koja nastaje nakon jakog udarca, a može biti okarakterizirana kao lakša i teža, no u većini slučajeva ne ostavlja posljedice.

Istraživači kažu da u SAD-u svake godine zabilježe više od 800.000 traumatičnih ozljeda mozga povezanih sa djecom. Također, upozoravaju da opetovani udarci u glavu, poput udarca loptom tijekom nogometa, mogu dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, prenosi CNN.Preporučujemo