Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čarkadžić: Nastavak NATO puta mora biti prioritet broj jedan za BiH

21. 10. 2019 - 09:23
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Prema njegovim riječima, signali koje je EU poslala regionu sasvim su suprotni, te tako i suprotni interesima NATO-a jer potencijalno imaju destabilizirajući karakter.

Nakon odluke EU da, i pored pozitivnog Mišljenja Evropske komisije od prije samo nekoliko mjeseci da je Sjeverna Makedonija ispunila sve uslove, ne odredi datum početka pregovora za ovu zemlju, politički analitičar Denis Čarkadžić ističe da bi konačno svima u BiH trebalo biti jasno da nastavak NATO integracija mora biti prioritet broj jedan.

" Jer, za razliku od EU čija vanjska politika postoji samo na papiru, što je odluka u vezi S. Makedonije i Albanije još jednom potvrdila, NATO kao najorganizovanija i najozbiljnija vojno-politička organizacija na svijetu uvijek i svugdje ne samo da zna šta su interesi njegovih članica i same organizacije u cjelini, već i prepoznaje interese svojih partnera, što BiH odavno jeste", pojašnjava Čarkadžić u razgovoru za Vijesti.ba.

S tim u vezi, on napominje da treba podsjetiti da je šaljući jasan signal i želju da pomogne da BiH postane sigurna i funkcionalna država prije svega, NATO i pored toga što naša zemlja nije u potpunosti ispunila sve uslove iz Talina ipak krajem 2018. godine aktivirao MAP za našu zemlju, dajući tako šansu BiH za nastavak prijeko potrebnih političkih, ekonomskih, odbrambenih, finansijskih, sigurnosnih i pravnih reformi kroz redovna slanja i provođenja ANP-ova.

Prema njegovim riječima, signali koje je EU poslala regionu sasvim su suprotni, te tako i suprotni interesima NATO-a jer potencijalno imaju destabilizirajući karakter.

"Treba i naglasiti da ovakve “šokove” kakve je EU priredila Sjevernoj Makedoniji ali i Albaniji, tokom njihovog puta ka NATO-u ova organizacija pomenutim državama kao svojim parterima nije priređivala, već vodeći se svojim, i interesima svojih partnera bila kredibilan i dosljedan partner", navodi naš sagovornik.

Kako naglašava, ono na čemu Sjeveroatlantski savez jeste insistirao su reformame kroz ANP-ove koje su i Crna Gora i Sjeverna Makedonija slale i ispunjavale dugi niz godina.

"Upravo tu leži dokaz da NATO nema želju ni interes da, kako je to ustvrdio predsjednik Vlade Ruske Federacije Medvedev tokom svoje posjete Srbiji, “u svoje članstvo uvuče zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrječnosti i u kojima postoji unutrašnji konflikt po pitanju članstva” navodeći još i da to “protivrječi samom ugovoru o stvaranju ovog vojnog saveza”", potcrtava Čarkadžić, te dodaje:

"Jer, sam MAP ne znači članstvo niti ga garantuje, a svrha slanja i ispunjavanja ANP-ova i jeste da se kroz reforme svaka zemlja transformiše u najpozitivnijem smislu, te da se u tom procesu pokušaju pomiriti i protivrječnosti i konflikti po pitanju samog članstva".

Da li će do toga doći, dodaje, isključivo zavisi od zemlje koja je u MAP-u, ali ono što je sigurno je da članicom NATO-a nikada nije, niti će ikada postati bilo koja zemlja u kojoj postoje duboke podjele po pitanju članstva u Savezu jer bi takava jedna članica sa svojim unutrašnjim konfliktom bila posljednje što NATO u svom sastavu želi.

"Stoga je održavanje “protivrječnosti i konflikata” po pitanju procesa NATO integracija u BiH primarni interes Ruske Federacije. Izjavivši jučer u Beogradu da “kada bi se Godišnji nacionalni program /ANP/ aktivirao, znamo da ne bi bilo moguće da računamo na podršku i ovo što smo danas vidjeli ovdje bilo bi samo na razglednici", Dodik je samo potvrdio ono što je odavno jasno-da je upravo interes Ruske Federacije razlog zbog kojeg prvi bh ANP još uvijek nije poslan u Brisel, a da je njegov zadatak da se to i ne desi", smatra Čarkadžić.

S obzirom da će, nakon što Sjeverna Makedonija postane uskoro članicom NATO-a, BiH i Srbija biti jedine zemlje koje duboko unutar NATO zone još uvijek neće biti članicama Alijanse, naglašava, insistiranje na blokadi NATO integracija BiH je sasvim sigurno uzaludan posao, ali obzirom na reforme koje su u tom procesu predviđene, posljedice takve vrste opstrukcija najviše osjećaju građani čitave BiH.

"Tako se na kraju za sve one koji u BiH vrše opstrukcije NATO integracija samo od sebe nameće pitanje: Zbog čega se interesi drugih stavljaju ispred interesa građana BiH?", pita Čarkadžić.Preporučujemo