Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ponovo nasilje u Hong Kongu

20. 10. 2019 - 20:08
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: afp/n1

Interventni policajci u Hong Kongu upotrijebili su danas suzavac i vodene topove protiv protivvladinih demonstranata koji su se ponovno okupili u velikom broju bacajući molotovljeve koktele i razbijajući izloge trgovina, poslovnica kineskih banaka i stanice metroa.

Nakon dvije sedmice relativnog zatišja, veliki skup na kojem su se okupile desetine hiljada ljudi pokazao je da prodemokratska kampanja nije izgubila podršku i da će se nasilni protesti nastaviti.

"Možete vidjeti da se Hongkonžani neće lako odreći svojeg prava da protestuju... današnji odziv je veći nego što sam očekivao", rekao je demonstrant Daniel Yeung.

Policija je skup proglasila ilegalnim zbog zabrinutosti za javnu sigurnost. Demonstrantima prijeti hapšenje.

"Vlada tvrdi da mi samo želimo uništavati grad. Bit ćemo vani na ulicama koliko god dugo bude trebalo kako bismo svijetu pokazali da su oni ti koji ga uništavaju", rekao je Ray (24).

Hong Kong već mjesecima potresaju često masovni i nasilni protesti zbog zabrinutosti da Peking steže obruč oko grada, prerastavši u najgoru političku krizu od 1997. kada je grad vraćen Kini.

Hong Kongom se upravlja po načelu "jedna zemlja, dva sistema", koji njegovim građanima daje slobode koje nemaju građani matične zemlje kao što je nezavisno pravosuđe.

Demonstranti imaju pet glavnih zahtjeva: opšte pravo glasa, nezavisnu istragu policijskog nasilja, amnestiju za optužene, da se demonstrantu ne smatraju izazivačima nereda i da se službeno povuče prijedlog zakona o izručenju Kini.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam kazala je da je prijedlog zakona mrtav iako još nije formalno povučen, dok ostaje zahtjeve odbacuje.

U protestima koji su eskalirali u junu do sada je uhapšeno više od 2300 ljudi, dvoje je ustrijeljeno vatrenim oružjem, a hiljade su ozlijeđene.Preporučujemo