Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Britanska vlada poručuje da 31. oktobra, uprkos svemu, napušta EU

20. 10. 2019 - 16:26
|
|
by udrimuski.ba/dnevniavaz
|
foto: avaz

 Velika Britanija napustit će Evropsku uniju 31. oktobra uprkos nepotpisanom pismu koje je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) poslao Evropskoj uniji tražeći odgodu Brexita, saopštila je britanska vlada.

Zakon koji su njegovi protivnici usvojili prošlog mjeseca, primorao je Džonsona da zatraži produženje roka za Brexit sa 31. oktobra na 31. januar 2020. godine nakon što su zastupnici ranije u subotu spriječili njegov pokušaj usvajanja sporazuma o izlasku iz Evropske unije.

Inače, pitanje izlaska Britanije iz EU usredotočeno je na dvije mogućnosti, a to su uređeni izlazak 31. oktobra u skladu sa sporazumom koji je premijer sklopio u četvrtak i odgoda izlaska nakon što je jučer bio prisiljen zatražiti produženje.

- Izlazimo do 31. oktobra. Imamo i sredstva i mogućnosti za to -  rekao je Majkl Gouv (Michael Gove), ministar nadležan za pripreme u slučaju izlaska bez dogovora.

Džonson je jučer poslao nepotpisano pismo Evropskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je poslao još jednu poruku, u kojoj se navodi da on lično ne želi produženje, rekao je vladin izvor.

Džonson je poslao ukupno tri pisma - jedno Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća, fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Benov zakon, prisilio da ga napiše, zatim propratnu zabilješku britanskog ambasadora pri EU i treće pismo, u kojem kaže da on nije za produženje roka.Preporučujemo