Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Berlin uvodi moratorij na cijene stanarina

20. 10. 2019 - 10:50
|
|
by udrimuski.ba/Al Jazeera
|
foto: arhiva

Vlada grada-savezne pokrajine Berlina uvodi moratorij na podizanje stanarina u Berlinu zbog drastičnog rasta stanarina u njemačkoj metropoli posljednjih godina, no opozicija i udruženje stanodavaca oštro kritikuju tu mjeru nazivajući je povratkom u socijalizam. 

"Nakon dugotrajnih i iscrpnih pregovora postigli smo dogovor", rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Michael Mueller.

Vlada u Berlinu uvođenjem zakona o zamrzavanju stanarina "zalazi na nepoznati politički teren", rekao je.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Ljevica koje u saveznoj pokrajini Berlin tvore vladajuću koaliciju postigli su nakon višemjesečnih pregovora dogovor o zamrzavanju stanarina za oko 1,5 milionaa stanova izgrađenih prije 2014.

Tako stanodavci novim stanarima više neće smjeti podizati stanarine u poređenju s prethodnim stanarima. Isto tako će biti uvedena tabela po kojoj će se ravnati nove i postojeće stanarine. 

Demokršćanska i liberalna opozicija u Berlinu već je najavila tužbu pri Ustavnom sudu protiv ovog zakona. 

"Radi se o nedopuštenom udaru na privatnu imovinu. Ova koalicija provodi planiranu ekonomiju kao u DDR-u", rekao je zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u berlinskom Senatu Jan Marko Luczak. 

I Savez vlasnika nekretnina IVD govori o "povratku u socijalističku ekonomiju". 

Stanarine u velikim njemačkim gradovima rastu posljednjih godina, ali je najekstremniji porast doživio Berlin gdje su stanarine udvostručene. 

U isto vrijeme drastično je porasla i cijena kvadratnog metra tako da oni koji su stanove kupovali kao investiciju sada strahuju da im stanarine za kupljene stanove više neće biti dostatne za pokrivanje troškova kredita. Preporučujemo