Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Šef Pentagona: Američke snage iz Sirije premještaju se u Irak

20. 10. 2019 - 10:06
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: afp

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je kako se očekuje da će se svih gotovo hiljadu vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv militanata takozvane Islamske države i pomogli braniti Irak.

"Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije...radi se o sedmicama, ne danima", rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.

"Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak", rekao je Esper, dodavši da broje oko hiljadu vojnika.

Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv tzv. Islamske države.

Visoki američki zvaničnik odbrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.

Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći uticaj.

"To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan", dodao je visoki zvaničnik.

Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv militanata.

Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju militanti tzv. Islamske države.

Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo