Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Direktor Granične policije o migrantskoj krizi: Država nam ni marku nije dala!

19. 10. 2019 - 13:00
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz

Dok susjedne zemlje, suočene s prilivom migranata, u zaštitu svoje granice ulažu milione eura, Bosna i Hercegovina, koja je u posljednje vrijeme postala jedna od glavnih evropskih ruta za izbjeglice, u osiguranje granice nije uložila ni fening.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je jučer za „Avaz“ da službenici GPBiH raspolažu osnovnom policijskom opremom i da rade prema raspoloživim mogućnostima. 

- Nismo dobili ni fening za zaštitu države. Ove godine nije bilo nikakvog dodatnog ulaganja, čak budžet Granične policije egzistira na bazi odluke o privremenom finansiranju prema kojoj nema kapitalnih ulaganja u GPBiH. Granična policija BiH neće moći samostalno riješiti stanje na granici bez podrške države - upozorio je Galić.

On je pojasnio da je Granična policija BiH od početka godine od 17.666 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika evidentirala 6.571 osobu prilikom ilegalnog prelaska granice, a čak 11.095 osoba zabranila ulazak u državu.

- Tokom 2018. godine smo 15.329 osoba spriječili da ilegalno uđu u našu državu - istakao je Galić.

Najveći broj migranata trenutno se nalazi u Bihaću, gdje ih je oko 6.000 i uglavnom su smješteni u kampove Sedra, Borići, Bira i Miral. Međutim, lokalnim vlastima najveći problem je migrantski kamp Vučjak, čije je funkcioniranje finansirao Grad Bihać, a, prema svemu sudeći, hrane je još jako malo ostalo.

- Treba biti realan i reći da je stanje teško, svakodnevno dolaze novi migranti, koji se smještaju u slobodne šatore. Šta će se desiti do ponedjeljka, vidjet ćemo. Ja se, ipak, nadam, ljudski, da će doći do rješenja - kaže nam Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Midžić napominje da migranti u Vučjaku sami sebi prave jela te da je ukupno utrošeno skoro 200.000 maraka za nabavku opreme.

- Očekuje se da će se situacija pogoršavati s obzirom na to da se približavaju kišni period i niže temperature - kazao je Midžić.

Na vanrednoj sjednici Skupštine općine Bileća odbornici su zatražili da policija bude 24 sata u rejonu Sitnice u općini Bileća da bi se zaštitilo stanovništvo i imovina ovog rejona od migranata.

 

 

 

TAGOVI:Preporučujemo