Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Protesti "Pravda za djevojčice" širom Hrvatske

19. 10. 2019 - 11:52
|
|
by udrimuki.ba/N1
|
foto: n1

Širom Hrvatske u 12 gradova održavaju se protesti pod nazivom "Pravda za djevojčice". Središnji protest odvija se na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

Protesti se održavaju u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

"Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. U društvu koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, u kojem nedostaju naučno utemeljeni edukativni programi - mi nemamo slučaj ili slučajeve, mi imamo društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo. O nasilju prema ženama ne možemo govoriti samo onda kada naslovnice ispune ovaskvi tragični slučajevi", kazala je uvodno jedna od organizatorica protesta.

"Nasilje se ne prijavljuje, jer se žrtve s razlogom boje progovoriti o onome što su doživjele - institucije ih ostavljaju na cjedilu, jer se žrtve pitaju koliko su popile, šta su obukle i zašto nisu pazile. Prestanimo ispitivati žrtve. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje. Zar nakon što prežive, i to doslovno, hrabre djevojčice i žene moraju trpjeti i institucionalno nasilje? U sudskim procesima ispaštaju djevojčice i žene", ističu organizatorice.

Povod protesta je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za ponavljano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, poručuju organizatori protesta.

Organizatori protesta iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Na sljedećoj sjednici Vlade, kako doznaje N1, trebale bi biti usvojene izmjene kaznenog zakonodavstva.

Kako doznajemo, izmijenit će se i Zakon o zaštiti u obitelji kojima se pooštravaju kazne za nasilje nad ženama u obitelji i nad djecom te bi se konačno trebali otkloniti nedostaci u praksi kako bi se ubrzalo procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja.

Sve to zbog neujednačene sudske prakse.Preporučujemo