Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Optužbe na račun Johnsona zbog dogovora: Gori je od onog koji je imala May

19. 10. 2019 - 11:37
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: afp

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u subotu, otvarajući raspravu o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta, kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je sklopio ove sedmice sa Evropskom unijom, da će Velika Britanija konačno razriješiti situaciju oko Brexita.

"Ovo je drugi dogovor i četvrto glasanje nakon Brexita. Prijateljstva su došla u pitanje, porodice su podijeljene. Čini se da ne može doći do rješenja, ali opet ovo je prilika da se to uradi. U proteklih 30 godina se čulo mnogo o tome da je Britanija s pola srca okrenuta evropskim vrijednostima i da je zbog toga blokirala brojne stvari poput Schengena. Skeptični oko evropskih integracija, ali s velikom željom za boljom Evropom. Graditi nove odnose s Evropom preko ovog dogovora, vrijeme ja za ovaj veliki Zastupnički dom da ujedini ovu zemlju i vjerujem da se građani kod kuće tome nadaju. Nadaju se tome i naši prijatelji u Evropi. Ovaj dogovor dozvoljava Velikoj Britaniji da cjelovita napusti EU i da očuva partnerstvo i saradnju s Evropom. Zahvalan sam našim evropskim prijateljima na tome što su izašli izvan okvira i ponovo otvorili pregovore s nama. Saslušat ću sve zastupnike u ovom domu i nadam se da ćemo imati priliku raspravljati o zakonu o izlasku iduće sedmice. Nadam se da ćemo ispuniti obavezu Brexita i zaboraviti sve prethodne nesporazume i sukobe te da ćemo imati šansu da vratimo našu parlamentarnu suverenitost i da ćemo moći donositi svoje zakone. Prvi put u tri decenije ćemo moći donositi svoje zakone i pregovarati nove trgovinske sporazume. Pregovori su nam bili fokusirani na posebno stanje koje imamo između Irske i Sjeverne Irske i na očuvanje mirovnog sporazuma od Velikog petka. Nijedan dogovor ne može biti nametnut Sjevernoj Irskoj ako to njoj i njenim građanima neće moći biti nametnuti i oni će nakon okončanja tranzicionog perioda moći glasati o tome i donijeti odluku o svojim pravima. Odmah po odobrenju ovog dogovora bićemo u mogućnosti da krenemo s pravljenjem novog dogovora s Evropskom unijom o odnosima. Treba nam novi parlament kako bismo mogli nastaviti raditi na ovom programu. Govorili su da ne možemo ponovno otvoriti pregovore, da ne možemo uništiti backstop, ali smo mi to ipak uradili. Vjerujem da smo postigli najbolji dogovor. Vjerujem da oni koji žele Brexit i koji ne žele da se desi No-Deal, također vjerujem da naši prijatelji u Evropi više nemaju apetita za još jedan jedini dan pregovora, mislim da je vrijeme da se Brexit konačno dogodi. Moram kazati ovom domu da bilo kakva pisma koja žele da pišem jednostavno nisu potrebna jer nam ne trebaju nova odgađanja. Sada je vrijeme da ovaj dogovor ispunimo i da završimo kao demokrate ovaj proces koji nas je onemogućavao. Vrijeme je da ujedinimo srce ove zemlje i da krenemo u proces zacjeljivanja rana i da možemo praviti bolju budućnost s našim susjedima", kazao je Boris Johnson.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn kazao je da je Johnson ispregovarao dogovor i političku deklaraciju i napravio ih još gorim.

"Ova vlada je izbjegla bilo kakvu odgovornost u proteklim sedmicama i na svaki način je uništila sve ono što se radilo. Glas za ovaj sporazum je glas za ukidanje radnih mjesta u manufakturi. Ovo je dogovor koji ostvaruje Trumpov trgovinski sporazum. Ovaj dogovor će nas odvojiti od mogućnosti da pratimo EU po pitanju okolišnih standarda. Ne možemo dati bjanko ček ovoj vladi po ovim pitanjima. Ovaj dogovor bi bio katastrofalan po našu ekonomiju i radna mjesta. Nonsens je da bi podrška ovom dogovoru bila prevencija No-Deala, mislim da je to tek početak umanjivanja prava i naših mogućnosti. Interesuje me da li ovo znači da će samo Sjeverna Irska imati preferencijalni sistem, a da će ostatak Velike Britanije imati druagčiji sistem carina? Zašto ne možemo i mi ostali imati takav sistem? Glasanje za ovaj dogovor neće dostaviti siguran Brexit. Mi, Laburisti, nismo spremni izdati zajednice koje predstavljamo, nećemo izdati njihovu budućnosti i nećemo se rasprodati", kazao je Corbyn.

Johnson mu je odgovorio da je razočaran riječima lidera opozicije.

"Mislio sam da će on biti na visini zadatka i da će prihvatiti da birači žele da se završi pitanje Brexita. Mislio sam da on želi ispuniti želje onih koji su glasali za izlazak. U krivu je kada govori o standardima. Mi ćemo biti lideri u okolišnim standardima u svijetu i ovaj dogovor nam daje priliku da to uradimo po prvi put u tri decenije. U krivu je kada su u pitanju biznisi, većina njih smatra, da je ovo dobar dogovor za britansku ekonomiju. Jedini rizik za ekonomiju je gospodin na drugoj strani i njegova polu-marksistička stranka. Ovo nam otvara mogućnost da pravimo trgovinske sporazume s drugim zemljama. U krivu je kada je u pitanju Sjeverna Irska, oni će napustiti Evropsku uniju zajedno s nama bez obzira šta neki drugi govorili. Ovaj Dom bi trebao zanemariti sve ono što je gospodin maloprije rekao i trebali bi glasati za ovaj izvrsni sporazum".

Lider Škotske nacionalne partije u Westminsteru Ian Blackford kazao je da je Johnson pred zastupnike "došao s planom koji je gori od onog Therese May".

"Škotska će ovim dogovorom biti ostavljena daleko iza, biće oštećena i mi ne možemo podržati bilo kakav dogovor koji nas vodi iz Evropske unije. Premijer je potvrdio da nema namjeru imati bilo kakvu smislenu raspravu s vlastima Šktoske ili SNP-om. Ima ignorantski odnos prema nama. Ne želi nam dati bilo kakav fer dogovor sličan onom koji je dobila Sjeverna Irska. Mi smo također kao i Sjeverna Irska glasali za ostanak u EU. On ne brine za Škotsku. Nijedan zastupnik kojeg interesuje budućnost Škotske danas ne bi trebao glasati za ovaj dogovor i trebao bi se pridružiti nama u glasanju protiv ovog dogovora. Šktoska je uvijek bila ignorisana i gurana u stranu od premijera i njegovih pobočnika. Škotska je uvijek bila tretirana kao nacija drugog reda. Pitam premijera da li će dati mogućnost Škotskoj da se bori i da donosi odluke o svojoj budućnosti".

Johnson mu je odgovorio da je "bio veoma djetinjast u svojim opaskama".

"Sjeverna Irska ima pravo na specijalan odnos zbog svoje specifičnosti. Građani Engleske, Welsa i Škotske imaju mogućnost da dobiju mnogo zbog ovog dogovora. Uvijek sam obraćao pažnju na Škotsku i dešavanja tamo i nikad se nisam ponašao tako da bi ih udario po glavi i odbacio njihova mišljenja".

TAGOVI:Preporučujemo