Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sastanak u Skoplju, u igri i ostavka Zaeva nakon rampe iz EU

18. 10. 2019 - 18:55
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: OLIVER BUNIC / AFP

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev mogao bi da podnese ostavku, nakon što nisu otvoreni pregovori te zemlje sa EU, a mediji prenose oprečne informacije. Za sada iz Skoplja još uvijek nema zvanične potvrde o ovim navodima.

Dopisnik albanske televizije ABC javio je iz Skoplja da vijest da je Zaev podnio ostavku nije tačna.

"Do sada premijer Zoran Zaev nije potvrdio svoju ostavku. Na pitanje medija u vladi u Skoplju da li je to slučaj i hoće li odgovoriti, kažu da se do sada vode sve rasprave i analiziraju sve alternative šta će se dalje dogoditi," javio je ABC News.

Italijanska agencija Ansa prethodno je objavila, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je Zoran Zaev podnio ostavku, nakon što nisu otvoreni pregovori te zemlje sa EU.

Sputnik je javio da je Zaev kovertirao ostavku i o tome obavjestio strane ambasade.  

Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Makedoniji, navodi Sputnik i dodaje da Zaev traži raspisivanje varednih izbora zato što nije ispunio predizborno obečanje da će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Vođe institucija EU ocijenile su ranije danas kao "tešku istorijsku grešku" blokadu otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

"To je teška historijska greška", rekao je predshednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn naveo je prethodno da je odgovornost Evropske unije što nisu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, jer su te dve zemlje ispunile svoj dio dogovora.

"Samo da budem jasan: odgovornost za ovaj neuspjeh nije na Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su se sa pravom nadale pozitivnoj odluci. Oni su ispunili svoj dio", napisao je Hahn.

TAGOVI:Preporučujemo