Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tramp potpisuje izvršnu odredbu: Spremam se da uvedem sankcije koje će brzo uništiti ekonomiju Turske

14. 10. 2019 - 22:31
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kazao je danas da potpisuje izvršnu odredbu i uvodi sankcije Turskoj i bilo kojoj drugoj osobi koja je može povezati sa "destabilizirajućim aktivnostima na sjeveru Sirije".

Ovi potezi Trampa dodatno kompliciraju odnose između Turske i SAD, dva saveznika i člana NATO-a.

Turska je pokrenla vojnu akciju na sjeveru Sirije prošle srijede, samo nekoliko dana nakon što je Trampova administracija najavila da će povući trupe iz ovog dijela zemlje.

- Vrlo brzo ću povećati tarife na čelik iz Turske za 50 posto. Također, Sjedinjene Države će istog trenutka preknuti pregovore sa Turskom o trgovinskoj razmjeni vrijedne 100 milijardi dolara - kazao je Tramp.

Naveo je da je akcija Turske na sjeveru Sirije ugroziti civile, sigurnost i stabilnost u regionu.

- Bio sam prilično jasan sa predsjednikom Erdoanom da je ova akcija uvod u humanitarnu krizu i da se stvaraju uslovi za ratne zločine. Turska mora osigurati siguran izlazak civila, uključujući vjerske i etničke manjine - kazao je Tramp.

Na kraju je Tramp još jednom zaprijetio ekonomskim sankcijama Ankari.

- Sjedinjene Države će agresivno koristiti ekonomske sankcije kako bi se otežale ove vojne akcije u Siriji. Potpuno sam spreman da u rekordnom vremenu uništim ekonomiju Turske ukoliko lideri te zemlje nastave da ovim opasnim i destruktivnim putem - naveo je Tramp.Zadnje dodane

Preporučujemo