Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Evropski dan donacije i transplantacije organa

13. 10. 2019 - 12:43
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: arhiva

Centralna manifestacija u BiH održat će se 19.10.2019. godine u Tuzli, a tri dana ranije, 16.10.2019. godine u povodu Evropskog dana darivanja organa, UDiT SBK/KSB, UDiTB FBiH zajedno sa Donorskom mrežom u BiH, u Hrvatskom domu u Kiseljaku, organizovat će Javnu tribinu na temu donacije i transplantacije organa u sklopu koje će se upriličiti i potpisivanje donorskih kartica.

Cilj obilježavanja ovog dana je upoznavanja javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim obiteljima, koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Glavna proslava Europskog dana darivanja organa organizira se svake godine u jednoj europskoj zemlji koju odabere Vijeće Europe. Države su okupljene u zajedničkom projektu „Razvoj smjernica za organizaciju Europskog dana darivanja”. Namjera ovog projekta je utemeljiti jedinstveni model obilježavanja Europskog dana darivanja i transplantiranja organa.

Presađivanje organa i tkiva uspješna je metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa i tkiva prikladnih za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja organa posljednjih 15 godina iznosi svega 2 % godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20 % godišnje. Trenutačno je na listama čekanja u Europi više od 50 000 ljudi od kojih će 30 % dobiti presadak, a 35 % će umrijeti čekajući organ.Zadnje dodane

Preporučujemo

Rinko Golubović obilježio 50 godina karijere

„Prije je bio samo jedan medij i mnogo više kontrole. Ja sam za standardizaciju, ali protiv sam cenzure. Danas sve prolazi. No, sada publika može da bira koga će slušati i gledati. "- kaže Rinko Golubovićl, u Udri Muški.