Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Iznajmljivanje stanova u Sarajevu i do 1.000 maraka mjesečno

13. 10. 2019 - 12:38
|
|
by udrimuski.ba/N1/Adi Bebanić
|
foto: arhiva

Kada je odlučila doći u Sarajevo, morala je pronaći stan za život. Hana Spahić je bila podstanar u Sarajevu, a onda se u stan doselila cijela porodica vlasnika. Osam mjeseci je živjela sa cijelom porodicom, iako tako nije bilo dogovoreno.

"Kada sam ja trebala da ustanem da jedem, morala sam da prođem kroz dnevni boravak, gdje su oni spavali, boravili non stop, trebala sam da jedem tu, da pogledam televiziju, ali mi to nije bilo u mogućnosti", kazala je ona.

Studentica je u Sarajevu, rekla je da je za ovu populaciju lokacija stana važna, jer su studenti uglavnom pješaci ili korisnici javnog prevoza. Pored lokacije, važna je i cijena.

"Gužva je u Sarajevu, treba rano ustati, doći do fakulteta, do prodavnice, bitno mi je da je sve pri ruci. Ja sam našla jako minimalan stan, sa dvije sobe, gdje živimo ja i cimerka i mene ukupno sve dođe i hrana i smještaj jedno 600 maraka", rekla Spahić.

Tarik Alić je prije nekoliko godina iz Goražda preselio u Sarajevo. Prvo fakultet, a sada posao. Podstanar je, svakog mjeseca plaća stanarinu, režije i troškove hrane. Za sve to, potrebno je mnogo novca.

"Od 500 do nekih 650 maraka, za neko veoma minimalno mizerno, da se preživi", istakao je.

Najviše novca se potroši na grijanje, najmanje stotinu maraka. Tarik kaže da od smještaja ne traži mnogo, bitno mu je da ima gdje prenoćiti. Pojedini stanodavci su nesigurni i često kontrolišu stan i podstanare.

"Bitan je samo osmijeh i način komunikacije sa takvim osobama. Imam jednu takvu gazdaricu, uvijek pita je li sve uredu, mogu li da pogledam, ja uvijek - teta Nado, uvijek možete sve da pogledate, Vaš je stan, ako Vam nešto smeta, recite, popravićemo", objasnio je Alić.

A u mnogim stanovima se dosta toga treba popraviti. U agencijama za nekretnine tvrde da se sve češće izdaju neuslovni stanovi. U Sarajevu se uglavnom traže stanovi veličine oko 50 kvadratnih metara.

"Pedeset kvadrata, to su najobičniji dvosobni stanovi za pojedince ili parove, tu govorimo o nekih 500 do 800 maraka, može možda i malo niže, ali to je oko 500, ako je malo bolje sređeno ide i do 800 maraka, a ako je to super sređeno, može ići i do 1.000 maraka", tvrdi Timur Babić iz Agencije za nekretnine Sarajevo.

Bez obzira na ove cijene, u agencijama tvrde da su cijene izdavanja stanova sve niže. Podstanari i dalje traže mir, stanodavce koji neće svaki dan kucati na vrata i blizinu stanica javnog prevoza ili parking.Zadnje dodane

Preporučujemo