Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kosovo: Kurti i Osmani razgovarali o zajedničkoj vladi

10. 10. 2019 - 14:45
|
|
by udrimuski.ba/Radio Slobodna Evropa
|
foto: ruters/afp

Aljbin Kurti, kandidat pokreta Samoopredjeljenje za premijera Kosova, i Vjosa Osmani, kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK) za tu poziciju, sastali su se u Prištini. Bio je to njihov prvi susret nakon nedjeljnih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je Samoopredjeljenje osvojilo najviše glasova (manje od jednog procenta više od DSK).

Nakon sastanka Osmani je izjavila da je bilo riječi o principima saradnje, ali ne i o detaljima, te da su obje stranke pokazale dobru volju “da sarađuju i rade u interesu građana”.

Takođe, najavila je da će buduća vlada imati smanjeni broj ministara u odnosu na trenutno stanje. Naime, Vlada na čijem je čelu odlazeći premijer Ramuš Haradinaj broji 21 ministarstvo.

Osmani je iznijela da predstoji formiranje radnih grupa koje će narednih dana raditi na preciziranju detalja saradnje DSK i Samoopredjeljenja.

Aljbin Kurti je rekao da su se dvije partije, u dobrom raspoloženju, dogovorile da će zajedno da upravljaju Kosovom. Istakao je da je Kosovo izgubilo puno toga proteklih godina i da su očekivanja građana velika.

Navodi da su započeti razgovori o zajedničkom djelovanju u cilju ostvarivanja što efikasnije i što jače države. Kurti je obećao da će fokus buduće vlade biti na osnaživanju pravosuđa, privrednom razvoju i razvoju demokratije, odnosno na blagostanju građana.

Navodi i da su se predstavnici dvije vodeće kosovske partije dogovorili da 30 odsto članova buduće vlade budu žene.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici