Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Brisel odobrio plan Atine za rezanje loših kredita

10. 10. 2019 - 13:01
|
|
by udrimuski.ba/Radio Slobodna Evropa
|
foto: RSE

Evropska komisija odobrila je danas plan Grčke za rezanje loših kredita do 30 milijardi eura u bankama te zemlje, jer time neće biti prekršene regulative o državnoj pomoći.

Cilj "Plana zaštite sredstava Herkules" je smanjenje iznosa loših kredita koji predstavljaju teret po grčke banke bez ometanja rada tržišta državnim subvencijama, javlja Rojters.

"Evropska komisija je utvrdila da u planovima Atine usmjerenim na podršku povodom loših kredita grčkih banaka nema nikakve državne pomoći", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Banke u Grčkoj rade na smanjenju 80 milijardi eura loših kredita, što je zaostatak od finansijske krize koja je uzrokovala smanjenje privrede za četvrtinu.

Eliminisanje loših kredita je od ključne važnosti za sposobnost dodjele novih kredita i oporavak profitabilnosti.

Plan je sličan italijanskom modelu "GAKS" i zamišljen je s ciljem da pomogne kreditorima da se oslobode loših dugovanja njihovim pretvaranjem u osigurana sredstva.

U sklopu "Herkulesa" biće uspostavljen mehanizam za kupovinu loših kredita od banaka. Prodaja će biti finansirana zapisima koje će objavljivati mehanizam uz garanciju Vlade za starije tranše.

"Rizik po državu biće ograničen pošto se državne garancije primjenjuju za starije tranše zapisa prodatih kroz mehanizam. Državna garancija za starije tranše aktiviraće se samo ako je više od polovine negarantovanih i riskantnih tranši uspješno prodato kupcima na privatnom tržištu", ističe se u saopštenju Evropske komisije.Preporučujemo

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici