Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: Vučić je demonstrirao neuplitanje u odnose u BiH

10. 10. 2019 - 12:40
|
|
by danas.rs - udrimuski.ba
|
foto: Fonet

Sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, u Beogradu, za mene je, iako je to nekima iznenađujuće, protekao vrlo dobro, ocenjuje za Danas Željko Komšić, član Predsedništva BiH, u odgovoru na pitanje da li je ekonomska priča zaista bila u fokusu tokom njegovog susreta sa dvojicom predsednika.

Komšić je na početku sastanka kazao da je postignut dogovor da se priča samo o onim temama koje samo tiču trilaterale, a da se, kako je rekao, ne dotičemo bilateralnih pitanja između naših država, „jer želimo to riješavati posebno“.

– Naravno, najviše se razgovaralo o auto-putu Beograd – Sarajevo, Sarajevo – Beograd, o cijeni, o težini trasa, i otvoreno je pitanje mogućnosti da se nešto uradi na poboljšanju željezničke infrastrukture. Odnosno, da se razmisli da li modernizirati postojeću trasu željezničke pruge koja ide od Sarajeva prema Tuzli pa prema Zvorniku na način da se mogu postići veće brzine ili da se možda razmisli o novoj trasi koja bi se radila kroz BiH. To su komplikovani projekti koji naravno zahtjevaju mišljenje struke a ne mišljenja ljudi koji se bave politikom. Dogovorene su i sljedeće trilaterale u Sarajevu i Ankari koje će se realizovati u naredne dve godine sa ciljem da napravimo pregled tada trenutnog stanja u vezi sa ovim projektima. Odnosno, mi iz BiH moramo preuzeti obavezu na sebe da cijeli projekat dovedemo do te tačke da bi mogli organizovati sličnu svečanost kao što je to bilo pre dva dana u Rači. Dakle, nismo se doticali nekih drugih tema, izuzev što su naši sagovornici pitali kada će biti formirana vlast u BiH i postoji li mogućnost da dođe do kompromisa.

* Kako ocenjujete pobedu Aljbina Kurtija na Kosovu? Mislite li da dolazi bolje i pravednije doba za ceo region njegovim osvajanjem vlasti, ili ne?

– To je izborna volja građana Kosova koju treba poštovati. Nadam se da će gospodin Kurti doprinijeti ukupnoj stabilizaciji regiona. Radi se o mlađem ali i iskusnom političaru.

* Kako vidite ishod trenutnih odnosa unutar BiH? Verujete li predsedniku Srbije kada kaže da se zalaže za teritorijalnu celovitost Vaše države?

– Izvjesno je da će se morati ispoštovati zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine kako bi bili otkočeni oni procesi koji vode ka formiranju nove vlasti. Ti odnosi kakvi god da jesu su realni. Međutim, svi u BiH moramo uložiti dodatne napore kako bi politička realnost bila podnošljiva. Što se tiče gospodina Vučića, moram reći da je on sa nekoliko poteza iskazao elementarno poštovanje kada je riječ o suverenitetu države BiH. Kada kažem suverenitetu, ne mislim samo na, kako kažete, teritorijalnu cjelovitost, jer je zaista neupitna, mislim prije svega na suverenitet, odnosno na to da se u BiH ne upliće na razne načine. To je demonstrirano i nedavno prilikom posjete stranačkih lidera iz manjeg bh entiteta Beogradu, kada je predsjednik Srbije poslao poruku da se neće miješati u unutarnje stvari BiH. To je realno dobar kurs jer se u politici više vjeruje djelima nego riječima.Preporučujemo

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici