Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Hrvatska: Počinje štrajk u školama

10. 10. 2019 - 09:07
|
|
by udrimuski.ba/index.hr

Danas će se u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj održati štrajk profesora i učitelja, pa djeca neće imati nastavu. Međutim, sutra neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to u svakoj županiji. Tačan popis škola u kojima će se sutra održavati štrajk bit će poznat danas u podne.

Prvi put do sada održat će se cirkularni štrajk, na način da su danas u štrajk uključene sve osnovne i srednje škole, a od sutra u blokadi sudjeluju škole u pojedinim županijama. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno.

Koliki je odaziv prvom danu štrajka, te u kojim će se županijama štrajkovati u petak, bit će poznato iza podneva.

Ministarstvo prosvjete i obrazovanja juče je direktore osnovnih i srednjih škola obavijestilo da su dužni pružiti informacije učenicima i njihovim roditeljima o održavanju štrajka.

Takođe, škole su dužne organizovati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebno onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, te onima uključenima u produženi boravak.

Podsjetimo, juče je propao postupak mirenja između vlade i školskih sindikata.

Ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović izjavio je nakon neuspjelog mirenja sa školskim sindikatima kako su oni odbili vladin prijedlog o povećanju plata za po 2 posto od 1. oktobra ove i od 1. juna iduće godine.

"Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom na to da to nije predmet pregovaranja, takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog", rekao je Aladrović.Preporučujemo