Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Lego testira način da 'reciklira' kockice

09. 10. 2019 - 08:56
|
|
by udrimuski.ba/Al Jazeera
|
foto: google

Danski proizvođač igračaka Lego ne želi da njegove plastične kockice dospiju u smeće, te testira način na koji vlasnici koji su ih izgustirali, mogu da ih daju drugoj deci.

U utorak je rečeno da vlasnici u Sjedinjenim Američkim Državama mogu odštampati poštansku etiketu s stranice Legoa, ubaciti svoje polovne kockice u kutiju i besplatno ih poslati proizvođaču, prenosi Beta.

Lego je rekao da će te kockice čistiti, pakovati u kutije i davati ih neprofitnoj organizaciji "Teach for America" koja će ih poklanjati školama širom Sjedinjenih Američkih Država.

Kockice će biti poslate i klubovima za dječake i djevojčice iz Bostona, za vannastavne programe.

Ako ta proba bude uspješna, Lego će iduće godine taj program proširiti i van SAD.

Ta kompanija obično svojim kupcima govori da zadrže kockice ili da ih daju drugima. Ali neki su zatražili drugi način da ih poklone, rekao je Tim Brooks, potpredsjednik Legoa zadužen za životnu sredinu.

Lego, kao i drugi veliki proizvođači, nastoji da zadovolji kupce zabrinute zbog utjecaja plastike na životnu sredinu. Plastika se ne rastvara, već raspada na sitne komade koje jedu ptice i druge divlje životinje, što im ugrožava zdravlje.

Lego radi i na pronalaženju drugog materijala za svoje raznobojne kockice. Ali to je izazov, rekao je Brooks.

Prošle godine je, međutim, počela proizvodnja "lego drveća" i "lego grmlja" od šećerne trske.

Rival te firme, Hasbro koji proizvodi Monopol, planira da eliminiše upotrebu plastike u ambalaži do 2022. godine. I ta firma traga za materijalom koji će zamijeniti plastiku, ali i njoj to ide teško.Preporučujemo

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici