Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ovih 7 znakova pokazuju da neko možda špijunira vaš računar

09. 10. 2019 - 08:34
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: arhiva

Hakeri nikada ne miruju i uvijek traže ranjiva mjesta na vašem računalu. Naučite prepoznati znakove da vas netko špijunira i odmah reagirajte.

1. Vaš se laptop prebrzo prazni

Ako u pozadini radi nekakav neželjeni program, on koristi dodatnu energiju. Takvi programi mogu biti i oni za špijuniranje, ali i virusi.

2. Programi se često ruše

Hakeri uvijek traže nove načine da prikupljaju podatke o vama. Kako biste se zaštitili, nemojte stavljati financijske podatke poput onih o karticama na razne aplikacije i postavite komplicirane lozinke kako biste zaštitili podatke.

3. Kamera odjednom počne snimati

Zaigurno nije dobar znak ako se vaša kamera ili mikrofon počnu paliti sami od sebe. Ne samo da hakeri tako mogu ukrasti vaše podatke, već vas mogu fotografirati i snimati. Najbolje bi bilo da kameru prekrijete, mikrofon uključujete samo kada vam je potreban i redovito mijenjate lozinke.

4. Vaša početna stranica se odjednom promijenila

Ako primijetite da se promijenila vaša uobičajena početna stranica, obratite pozornost, budući da bi to moglo značiti da je vaše računalo zaraženo softverom za špijuniranje.

5. Primijetili ste sumnjivu aktivnost na računalu

Uvijek je dobra ideja da s vremena na vrijeme pogledate povijest pregledavanja. Bilo kakva neuobičajena aktivnost može ukazati na to da je vaše računalo zaraženo.

6. Na vašem računalu instalirani su nepoznati programi

Jedan od načina na koji se vaše računalo može nadgledati na daljinu je i putem tzv. malicioznog softvera (malware). Trebali biste redovito provjeravati programe koje ste instalirali i ako primijetite bilo što čudno - odmah izbrišite takve programe.

7. Nepoznato svjetlo svijetli na računalu

Ako primijetite da svjetlo na vašem računalu svijetli iako računalo nije upaljeno ili na njemu ne radite ništa - to je zasigurno znak za uzbunu. To može značiti slanje ili primanje podataka na vašem računalu, piše portal Brightside.Zadnje dodane

Zagađenje trošenjem guma hiljadu puta gore od izduvnih gasova

Kada je riječ o zagađenju povezanom s automobilima, fokus je na emisiji gasova, ali je tu i zagađenje koje je rezultat trošenja guma.Novo istraživanje je pokazalo da bi zagađenje nastalo trošenjem guma moglo biti do hiljadu puta gore u odnosu na zagađenje izduvnim gasovima