Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Parlament Italije za drastično smanjenje broja zastupnika

09. 10. 2019 - 08:16
|
|
by udrimuski.ba/Al Jazeera
|
foto: al Jazeera

Parlament Italije izglasao je smanjenje broja zastupnika za više od trećine, u sklopu ustavnih reformi koje je zagovarao protivsistemski pokret Pet zvijezda - M5S i koje bi mogle temeljito izmijeniti političku scenu.

Zakon, koji su podržale gotovo sve stranke, predviđa smanjenje broja zastupnika u Donjem domu sa sadašnjih 630 na 400, a u Senatu sa 315 na 200, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters i DPA.

Iz M5S-a kažu kako će se tim smanjenjem, koje bi trebalo stupiti na snagu na idućim izborima 2023. godine, uštedjeti stotine miliona eura i Parlament učiniti efikasnijim.

"Ovo je velika pobjeda za italijanski narod i građane", rekao je čelnik M5S-a i ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio nakon glasanja.

Zastupnici ove stranke nosili su transparente na kojima je pisalo "Milijarda eura građanima" i "Manje zastupnika, više medicinskih sestara".

Reforma će možda morati proći test na referendumu, a protivnici tvrde kako će oslabiti demokratiju, tako što će lobisti lakše uticati na manji broj zastupnika.

Ustavna promjena prošla je dva kruga glasanja, Donji dom konačno ju je usvojio sa 553 glasa za, 14 protiv i dva suzdržana.

U velikom političkom obratu, reformu je podržala Demokratska stranka lijevoga centra, nakon što je postigla dogovor o koaliciji s M5S-om, no zauzvrat traži izmjene izbornog zakona.Zadnje dodane

Preporučujemo