Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tusk: Boris Johnson se igra s budućnošću Evrope

09. 10. 2019 - 07:59
|
|
by udrimuski.ba/Al Jazeera
|
foto: thetimes

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk optužio je britanskog premijera Borisa Johnsona da se "glupom igrom" određivanja krivca za neuspjeh pregovora o Brexitu, ustvari "igra s budućnošću Evrope".

"Borise Johnsone, ne radi se ovdje o tome ko će pobijediti u glupoj igri okrivljavanja nekoga. Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i sigurnosti i interesa naših naroda je u pitanju. Vi ne želite sporazum, vi ne želite produženje, vi ne želite da odustanete (od razlaza) quo vadis (kuda ideš)?", napisao je Donald Tusk na Twitteru, nešto više od sedmicu dana prije evropskog samita o razlazu s Londonom.

Beta prenosi BBC da saradnici britanskog premijera Borisa Johnsona smatraju da su pregovori s Briselom pred slomom, poslije upozorenja njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak i da je vrlo malo vjerovatno da će biti sporazuma ako London ne pristane na kompromis.

Evropski pregovarač Michel Barnier bi trebao danas da obavijesti članove Evropske komisije o stanju pregovora s Londonom, saopštila je njegova služba. On se u sinoć sastao sa šefom diplomatije Irske Simonom Conveyom.

Komisija odbija da govori o neuspjehu pregovora, prenosi agencija Beta.

Evropljani su zabrinuti zbog britanskog pokušaja da se oni okrive za neuspjeh pregovora i izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Jedan britanski zvaničnik, piše konzervativni sedmičnik Spectator, optužio je premijera Irske Lea Varadkara da ne želi da pregovara.

"Ima dosta ljudi u Parizu i Berlinu koji bi voljeli da razgovaraju o našoj ponudi, ali (Angela) Merkel i (Emmanuel) Macron neće pritisnuti Barniera ako Irska ne izjavi da želi da pregovara", rekao je taj britanski zvaničnik.

Evropljani odbijaju pravo veta koje London želi da da skupštini i vladi Sjeverne Irske, i smatraju "problematičnim" prijedloge u planu carinske kontrole između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske poslije Brexita koji bi trebalo da bude 31. oktobra.



Zadnje dodane

Preporučujemo