Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Izložba „Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika“

08. 10. 2019 - 13:00
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: Google

U Historijskom muzeju BiH će 10. oktobra u 18 sati biti otvorena izložba „Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika“ (Contemporary conTEXTS: Re-imagining socialist images). Izložba se realizira u okviru projekta „The Living Museum“, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona. Kroz projekat je napravljena platforma za inovativna istraživanja i intervenisanja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, zbirku formiranu u Jugoslaviji, koja je zbog ovog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.

Izložba je nastala kao rezultat javnog poziva za kustose i umjetnike da reaguju na djela koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela, a koja obrađuju različite teme iz historije Drugog svjetskog rata i historije Jugoslavije. Ova djela nisu gotovo tri decenije bila predstavljena javnosti, iako su ih stvarala najznačajnija imena jugoslovenske likovne scene. Tokom ljeta su umjetnici i kustosi imali priliku da vide kolekciju, istražuju i stvaraju u otvorenom muzejskom ateljeu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Dženana Hadžihasanovića, Milene Michalski, Smirne Kulenović, Melihe Teparić i Andree Mirnić. Prelaskom iz jednog u drugi društveni sistem, mijenjao se status umjetničkih djela, ali i uopšteno muzejskih eksponata. Historijski muzej BiH, nekadašnji Muzej revolucije BiH, ovom izložbom propituje promjene u odnosu društva prema naslijeđu socijalizma. Iako je

projekat internacionalnog karaktera, veliki broj domaćih umjetnika je imao potrebu da odgovori na teme iz Zbirke – a značajan broj mladih umjetnika će predstaviti svoje radove u okviru ovog projekta. Zanimljivo je bilo pratiti na što umjetnici najviše reaguju. Bile su to tekstualne poruke unutar likovnih kompozicija i portreti JosipaBroza Tita. Naziv izložbe je nastao upravo zbog odnosa između tekstualnog i vizuelnog, satkan tako da poziva i posmatrača na učešće u reintrepretaciji određene historijske epohe, na doslikavanje svima nama poznatih slika u novim društvenim kontekstima.

Izložba Savremeni konTEKSTi: oslikavanje socijalističkih slika je prva u nizu izložbi koje će se do kraja godine u Historijskom muzeju BiH organizovati kroz projekat „The Living museum“ i biće otvorena do 30. oktobra.

 Zadnje dodane

Preporučujemo