Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Četiri jednostavna koraka da ostanete bezbjedni na internetu

07. 10. 2019 - 14:18
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: arhiva

Korištenje najnovijih tehnologija na bezbjedan način često može izgledati naporno i zbunjujuće. Međutim, bez obzira koju tehnologiju koristite i kako je koristite, sljedeća četiri jednostavna koraka će vam pomoći da ostanete bezbjedni. Najvažnije je da znate da tehnologija sama po sebi nikada neće moći u potpunosti da vas zaštiti i da ste vi sami vaša najbolja zaštita.

Vi sami

Na prvom mjestu, najvažnije je da znate da tehnologija sama po sebi nikada neće moći u potpunosti da vas zaštiti, i da ste vi sami vaša najbolja zaštita. Napadači su naučili da će ciljanjem vas samih, umjesto vašeg računara ili drugih uređaja, najlakše doći do onoga što žele. Ako žele vašu lozinku, podatke o platnoj kartici ili kontrolu nad vašim računarom, najlakše im je da vas prevare da im to date, što često čine kreirajući lažni osjećaj hitnosti.

Na primjer, mogu vas pozvati telefonom pretvarajući se da su tehnička podrška iz Microsofta i tvrditi da je vaš računar zaražen, a zapravo su samo cyber kriminalci koji žele da im date pristup vašem računaru. Ili će vam možda poslati mejl sa upozorenjem da vaša pošiljka ne može biti isporučena i pokušati da vas natjeraju da kliknete na link kako biste potvrdili vašu adresu za dostavu, a taj klik će vas zapravo odvesti na maliciozni sajt sa koga će se izvršiti napad na vaš računar. Najveća zaštita od napadača ste vi sami. Korištenjem zdravog razuma bićete u stanju da uočite i spriječite većinu napada.

Fraze kao lozinke

Današnje procesorske brzine dovele su do toga da uobičajena lozinka dužine 8 karaktera postane zastarjela i ranjiva. Kada vam neki sajt zatraži da kreirate lozinku, upotrijebite jaku i jedinstvenu frazu. Fraza je vrsta lozinke koju čini niz riječi koje je lako zapamtiti, kao na primjer „Ne treba se bojati Treba živjeti“. Što je vaša fraza duža, ona je jača. Lozinka je jedinstvena ako za svaki uređaj ili korisnički nalog koristite drugačiju lozinku. Na ovaj način će i u slučaju da neka vaša lozinka bude otkrivena (kompromitovana), svi vaši drugi nalozi

i uređaji i dalje ostati bezbjedni. Ne možete da zapamtite sve te jake, jedinstvene lozinke? Koristite menadžere lozinki, specijalizovane aplikacije koje omogućavaju bezbjedno čuvanje svih vaših lozinki u kriptovanoj formi, a nude i druge korisne funkcije.

Konačno, omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (poznatu i pod nazivom verifikacija u dva koraka ili multifaktorska autentifikacija). Ona koristi vašu lozinku, ali dodaje još jedan korak provjere, bilo da je to kod poslat na vaš telefon ili aplikacija na vašem telefonu koja generiše kod za vas. Dvofaktorska autentifikacija je vjerovatno najvažniji korak koji možete preduzeti da zaštitite vaše naloge na internetu i to je mnogo lakše uraditi nego što izgleda.

Ažuriranje

Postarajte se da svi vaši računari, mobilni uređaji, programi i aplikacije koriste najnoviju verziju softvera. Sajber kriminalci su u stalnoj potrazi za ranjivostima softvera koji koriste vaši uređaji. Kada otkriju ranjivosti, oni koriste posebne programe da ih iskoriste i hakuju uređaje koje koristite. U međuvremenu, kompanije koje su napravile softver za te uređaje vrijedno rade na ispravci ranjivosti koju objavljuju kao ažuriranje softvera (eng. update).

Obezbjedite li da vaši računari i mobilni uređaji odmah preuzimaju i instaliraju ova ažuriranja, umnogome ćete otežati da vas neko hakuje. Da biste to postigli, jednostavno omogućite automatsko ažuriranje kad god je to moguće. Ovo pravilo važi za skoro sve uređaje povezane na mrežu, uključujući televizore povezane na internet, bebi monitore, kamere za video nadzor, kućne rutere, konzole za igrice, a uskoro možda i vaš automobil, navodi se u članku Stevea Ansona, certifikovanog instruktora SANS instituta, koji je objavljen u biltenu SANS.Zadnje dodane