Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pronađen dvostruki dijamant: Jedinstven i neprocjenjiv

06. 10. 2019 - 14:12
|
|
by udrimuski.ba7avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Jedinstveni dvostruki dijamant s draguljem unutar dragulja pronađen je u Sibiru.

Dijamant je nazvan Matrjoška, jer podsjeća na tradicionalnu rusku lutku. Vjeruje se da je ovaj dijamant, koji je star 800 miliona godina, apsolutno neprocjenjiv i jedini na svetu.

Veći dijamant je dimenzija 4,8 puta 4,9 puta 2,8 milimetara. Unutar njega smjestio se u vlastitom zračnom prostoru manji dijamant dimenzija 1,9 puta 2,1 puta 0,6 milimetara.

Oleg Kovalčuk iz ruske kompanije "Alrosa", koja je pronašla dijamant u Jakutiji, rekao je da je ovo jedinstvena kreacija prirode i da ovakav dijamant do sada nije pronađen.

"Alrosa" planira poslati dijamant Matrjoška u Geološki institut Amerike na daljnja istraživanja.

 

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“