Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Profesor Baltazar: Legendarni crtić uz kojeg smo odrasli se vratio na male ekrane

26. 09. 2019 - 15:21
|
|
by Udrimuski.ba/radio sarajevo
|
foto: Radio Sarajevo

Nova epizoda ''Profesora Baltazara'', legendarne animirane serije Zagrebačke škole crtanog filma, naslovljena ''Augustova treća sreća'' premijerno je prikazana u subotu na zagrebačkom Zrinjevcu.

Nova epizoda o profesoru Baltazaru snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode.

Na novom sedmominutnom animiranom filmu radili su Boris Kolar, jedan od originalnih autora ''starog'' Baltazara i ujedno redatelj nove epizode, scenarist Dino Krpan, glavni animator Siniša Mataić, kompozitor Vjeran Šalamon te Krešimir Mikić kao narator.

Iza nastavka profesora Baltazara stoji producentska kuća Ultra link, a film je sufinansiran novcem koji dodjeljuje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Novi Profesor Baltazar je sedmominutni crtani film koji je donekle skraćen i ubrzanog ritma kako bi se prilagodio sadašnjoj djeci. Na njemu je radila ekipa renomiranih autora, a tko zna – možda se na temelju nove epizode napravi novi serijal", rekla je Renata Brkić iz Ultra linka.

Originalni ''Profesor Baltazar'' bila je animirana serija snimana od 1967. do 1978. u produkciji Zagreb filma s ukupno 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta i podijeljenih u četiri sezone.

Serija je, kako ističu hrvatski filmolozi, nesumnjivo najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, a na projektu je radilo više desetaka poznatih autora među kojima su Zlatko Grgić, Boris Kolar, Zlatko Bourek, Milan Blažeković, Pavao Štalter koji je profesoru Baltazaru dao ime te glazbenik Tomislav Simović.

Serijal o profesoru Baltazaru, simpatičnom naučniku koji svojim izumima rješava probleme svojih sugrađana bila je iznimno popularna u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a imala je veliki uspjeh i brojna emitiranja na svjetskim televizijama, piše Hina.Zadnje dodane

Film “Ad Astra”: Brad Pitt u srcu tame svemira

Otkako znam za sebe, odakle seže moje najranije sjećanje, želio sam biti astronaut. Svojevrsna fascinacija svemirom će biti podstaknuta TV serijom “Zvjezdane staze: Nova generacija”, a ubrzo kasnije i vezivanjem za “svemirsku operu” “Ratovi zvijezda”

Preporučujemo

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici