Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Film "Za Samu" pobjednik AJB DOC-a

26. 09. 2019 - 10:30
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: Facebook

Posljednjeg dana Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) upriličena je ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje.

Na večerašnjem zatvaranju dodijeljena je nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala, filmu Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa "Za Samu".

Prije dodjele glavne nagrade internacionalni žiri odlučio je dati Specijalno priznanje filmu "Put patriotizma" rediteljice Caroline Troedsson, jer smatraju da donosi važnu perspektivu ovom festivalu, kao i svijetu izvan Balkana. Film govori o suđenju zbog korupcije kosovskom ministru Fatmiru Limaju i švedskoj sutkinji Marie Tuma, koja vodi to suđenje.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans dodijeljena je filmu "Žudnja za povratkom" Katrine W. Kjaer. Nagradu je predstavnicima filma uručio selektor Sead Kreševljaković.

Nagrada publike dodijeljena je filmu "Nevjerovatno putovanje" Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada, čast da zatvori AJB DOC pripala je filmu "Kuća Male Zvijezde", Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu. Publika je u do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali autore filma nagradila višeminutnim aplauzom i stojećim ovacijama.

Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a održavao se u Sarajevu od 20. do 24. septembra pod sloganom "Promjena/Change".


Piše: Mr. S.

TAGOVI:Preporučujemo