Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Darko Došlo: ''Uvijek neko zna, nešto što drugi ne znaju''

21. 09. 2019 - 09:56
|
|
by Darko Došlo - udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Valjda je neko, te sudbonosne 1973.godine (ili neke druge), u nekom adekvatnom političkom uredu, procijenio da bi nama, ovdje u BiH, 2019.godine, bilo najbolje ovako kako nam je sad! Kao da gledam kretene, kako u nekoj zamračenoj prostoriji s' tompusima u ustima, iznad raširene karte, uz rashlađeni viski kroz zube cijede : ''Treba dobro sjebat levate''! Jest ga neko isplanirao u p.m. Možda su kasnije skontali da su malo pretjerali i da je sve to moglo i sa manje administracije, ovako i onako, ali ko će sad ponovo cimat sekretaricu da mijenja dijelove teksta. Administracija je svuda rak rana, pa od nje kao nezaobilaznog ukrasa svake državne vlasti, boluju i SAD. Ne mogu se mjerit' sa našim šampionima ali nemojte vjerovat holivudskim filmovima i porukama koje šalju. Uglavnom tekst je ostao isti i danas imamo to što imamo.

Piše Darko Došlo

I zato, ja ne vidim drugi valjani razlog, zbog čega mi danas, na ovaj način živimo naše živote. Stoji da godinama, uporno griješimo, glasamo za iste ljude, istovremeno očekujući promjene. Izgubili smo značajnu podršku u obrazovnom sistemu, vaspitnom posebno, (zbog čega smo ideološki na nivou rialiti - programa), a zapelo je i u sportu, te redom svim ostalim značajnim oblastima, koje jedno društvo mogu izvući iz govana. Religija nam dobro ide, tu smo Bogu hvala, nikad jači. Samo nam vjerovanje u bolje sutra, može pomoći. Sad trenutno je tako, ali biće bolje jer: ''Uvijek neko zna, nešto što drugi ne znaju'' , mrtav hladan odvali ''premijer'' RS-a, Radovan Višković, obilazeći Aluminu u Zvorniku. I kad skontaš da je to pravo bitan lik u društvenom životu, sva očekivanja ako ih je i bilo, nestanu.

Većina je već spakovala ili pakuje kofere, a penzioneri su penzioneri. Oni su jednostavno nadvisili sami sebe! Glasače s klupa u gradskim parkovima, koji žive hraneći se zajedno s' golubovima i gurajući se svakog 10.-og u redovima finansijskih poslovnica, sigurno je obradovala najava premijera, da će novo poskupljenje struje za domaćinstva u tom entitetu, pogoditi samo one koji na struju, griju vodu u privatnim bazenima. Zamislite samo koliko je takvih i kakva dobit svima nama slijedi (ili ih ima mnogo više nego što mislim)? I zbog toga, između ostalog, naši penzoneri uredno glasaju i na svakim izborima izaberu one, koji ih najviše zavrću. O čemu razmišljaju kad izaberu one što zavrću i djecu u Zavodu za zbrinjavanje djece i omladine u Pazariću. Oni nemaju milosti, majku bi rođenu zavrnuli. I oni ih izaberu i još ponove to kasnije. Namjerno kažem oni, jer ja ih ne biram.

Ništa se ne postiže preko noći, pa tako ni mi nismo postali ovako kvarni preko noći. Ako je dijete razmaženo, bezobrazno govance, nije kriv internet, FB i igrice, već onaj ko ga je tako vaspitao. Mora se priznati, zapelo je i u porodici. Moral,duhovnost, etika, empatija, karakter pa i prijateljstvo...sve su to dragi, zanemareni termini. Sve je patetika, samo su pare – pare. Tu nema folova, imaš ili nemaš!

Ljubavne relacije su tragične. Toliko laži u eteru, prouzrokovalo je ogromno nepovjerenje među mladima, a i starijima. Znajući koliko su i sami pokvareni i šta su sve spremni, niko ne vjeruje nikome. Ljubav se jedva bori da preživi. Zato će i ona i on, naći drugog ili drugu i krenuti ponovo sve ispočetka.

Svijet je vizuelnog tipa – na prvu, kasnije je kasno, ali jbg, sve je plastično i silikonski utegnuto, ali vidi se ne može se sakriti. Izgleda svjetski, ali unutra je ostala ista ili sad možda i gora osoba. Sve je dakle u k.... .To je zaista termin, koji najbolje opisuje realno stanje, za koje smo kao što znamo sami krivi.

O nacionalizmu je sve jasno, ali: ''Ko je utuvio narodu u glavu, da se ništa ne može promijeniti''?, zapitao se nedavno moj prijatelj Zijad M. Mislim da je pitanje koje je postavio, suštinsko pitanje!

"Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora, a ne nužno stavove udrimuski.ba"

TAGOVI:Zadnje dodane

Bilježnica Robija K.: Evropsko ponašanje

Učiteljica Smilja je šetkala se po razredu među klupama i vrtila je kemijsku u ruki. Onda je ona rekla: „Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!“

GLADNI ŠTRAJKAJU GLAĐU

Moramo pokazati velikodušnost za poziciju radnika u Zenici, jer s druge strane imamo državu koja se ponaša na najokrutniji mogući način, znajući da ljude dovodi do izgladnjelosti i egzistencijalnog ponora. Kapitalističko društvo može jedino biti uhvaćeno u shizofrenu situaciju kada organiziramo solidarnost

Nenad Bunjac: KRIVO SRASTANJE

Posjedujem sto motiva za ponuditi jake tekstove svakoj redakciji od otoka Prvića do Aljaske, neizvorno smo vrelo dobrih poanta moja generacija, ali svaka para i vrijednost neka idu do vraga, psovati Predraga Lucića pokraj mene živog, jednog od oriđiđi člana Trijumvirata Feral Tribune, jednostavno nikada nećete

Preporučujemo