Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sljedeće sedmice odluka britanskog suda o Johnsonovoj suspenziji parlamenta

20. 09. 2019 - 09:37
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Britanski Vrhovni sud namjerava donijeti svoju odluku početkom sljedeće sedmice o tome je li premijer Boris Johnson postupio protuzakonito kada je suspendirao parlament na pet sedmica uoči Brexita, rekla je u četvrtak predsjednica suda Brenda Hale nakon trodnevnog saslušanja.

Pravni dokument koji je sudu podnio Johnsonov advokat ukazao je da pravni tim premijera nastoji zadržati mogućnost da ponovo otvori parlament, čak i ako sud odluči protiv njega, prenosi Reuters.

Hale je rekla da pitanje na koje jedanaestero sudaca mora odgovoriti "nije jednostavno", te da sud zna da se "to pitanje mora čim prije riješiti te se nadamo da ćemo našu odluku moći donijeti početkom sljedeće sedmice".

Britanskog premijera njegovi kritičari optužuju da je prekinuo rad parlamenta do 14. oktobra kako bi ušutkao opoziciju i prisilio zemlju da 31. oktobra izađe iz Evropske unije bez dogovora.

Johnson je pak neprestano isticao da je ta mjera opravdana i omogućuje mu da pripremi i iznese svoje nacionalne političke prioritete. Vrhovnom sudu je podnesena žalba nakon dviju različitih odluka: jedne koju je donio Visoki sud u Londonu po kojoj on nije nadležan za odlučivanje o političkim pitanjima i druge, škotskog suda koji je premijerovu odluku ocijenio "nezakonitom".Zadnje dodane

Preporučujemo