Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: BiH po svom uređenju jeste republika, bez obzira što u imenu države nemamo taj naziv

20. 09. 2019 - 08:46
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je deklaraciju SDA, reakcijei najave SNSD-a, odnos susjeda prema našoj zemlji i druga pitanja.

Komšić se osvrnuo na nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) na koju su reagirali i međunarodni dužnosnici jasno kazavši da se politički ciljevi iz tog dokumenta nikako ne mogu dovoditi u istu ravan s najavama o otcjepljenju.

Budući da su visoki dužnosnici iz regije reagirali na tu deklaraciju, Komšić je kazao da su stalno prisutni pokušaji zvaničnog Zagreba i Beograda u miješanje u unutrašnje stvari BiH, što je po njemu pogrešno.

"Deklaracija je iskorištena samo da bi Dodik prešao u kontraofanzivu, a dijelom i HDZ te da upere prstomu SDA kao krivca za trenutno stanje u BiH. Svi su se uhvatili za tu priču o republici. A BiH po svom uređenju jeste republika. Jer da nije republika bila bi monarhija, nema šta treće biti. Be obzira što mi u imenu nemamo tu riječ, mi smo republika", kazao je između ostalog Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je i večeras da se pitanje dostavljanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

"O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivat će se u Bosni i Hercegovini, a oni koji nam žele dobro trebali bi se skloniti i pustiti nas na miru i mi ćemo se dogovoriti", istaknuo je Komšić.

Govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona napomenuo je da će do toga morati doći kako bi se uskladio s presudama Evropskog suda za ljudska prava, no kada je u pitanju institut prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta, Komšić smatra da je to krupno pitanje raspuštanja parlamenta potrebno riješiti u Ustavu.

Kompletno gostovanje možete pogledatiZadnje dodane

Preporučujemo