Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Oko 4.500 doktora i stomatologa u ponedjeljak u štrajku upozorenja

19. 09. 2019 - 15:41
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Oko 4.500 doktora medicine i stomatologa u ponedjeljak će održati polusatni štrajk upozorenja u svim ustanovama na području Federacije.

Ovakvu odluku donio je Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Razlog štrajka je što još nije riješen problem reprezentativnosti ovog sindikata, što je traženo i na protestima ljekara u maju, a do rješenja se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Sindikata ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

- Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije desilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom Vlade – ističu iz ovog sindikata.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao je da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je pak trebao biti donesen prije dvije godine.

- Njime bi se jasno definirao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Evrope, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status. U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sistema – upozorio je Zaid.

Naglasio je da štrajkom upozorenja žele ponovo apelirati na Vladu i Parlament FBiH.

 Preporučujemo